|
"KURCZĘTA BROJLERY" , O.KUŁAKOWSKI, J.WASILEWSKI; PWRiL; stan : bdb (stan okładki : minus bdb); przesyłka polecona : 9,30 zł.
SPIS TREŚCI :
Wstęp.................. 5
1. Znaczenie i rozwój produkcji brojlerów........ 7 Współpraca w krajach RWPG w produkcji brojlerów ..... 14 i Rozwój produkcji brojlerów w Polsce......... 21 Perspektywy rozwoju produkcji brojlerów........ 30
2. Uzyskiwanie piskląt mięsnych........... 33 Rasy kur mięsnych............, 34 Fermy hodowlane............... 39 Reprodukcja................. 42 Wychów i żywienie materiału reprodukcyjnego z firm Euribrid i Lohmann ................ -46 Zbiór, odkażanie i magazynowanie jaj........ 55 Lęgi................... 58 Jakość piskląt mięsnych............. 66 Odbiór i transport piskląt............. 71
3. Warunki w pomieszczeniach dla kurcząt brojlerów..... 75 Ogrzewanie................. 75 Wentylacja i wilgotność ............. 83 Oświetlenie................. 92 Obsada.................. 93 Budynki do odchowu brojlerów i ich wyposażenie...... 93 Lokalizacja i konstrukcja budynków......... 95 Wychowalnie brojlerów............. 108 Wychowalnia brojlerów produkcji Zakładów Sprzętu i Urządzeń Drobiarskich w Gostyniu.......... 108 Brojlernia według typowej dokumentacji BISPROL . . . .. 113 Wychowalnia brojlerów projektu mgr inż. M. Wieliszewskiego (kartuska)........ 116 Urządzenia................ 120 Urządzenia do karmienia i pojenia........ 121 Mechaniczne urządzenia do usuwania nawozu..... 132 Mechaniczne urządzenia do mycia i odkażania brojlerni . . 133 Urządzenia do wprowadzania do linii pojenia leków rozpuszczalnych w wodzie............. 133 Sprzęt................. 135 Głęboka ściółka............... 137 Schemat organizacyjny kombinatu produkcji brojlerów w Polsce . . 141
4. Żywienie brojlerów.............. 146 Składniki pokarmowe............. 146 Mieszanki paszowe dla kurcząt brojlerów........ 159 Technika żywienia............... 168 Możliwości zmniejszenia zużycia paszy......... 172 Standard przyrostów i zużycie paszy.......... 178
5. Organizacja i technologia produkcji......... 181 Przygotowanie do odchowu ......... 182 Odchów w pierwszych dniach........... 186 Odchów starszych kurcząt............. 187 Systemy odchowu brojlerów............ 191 Najważniejsze wskazania..............194 Dochodowość produkcji brojlerów.......... 198
6. Ubój i obróbka kurcząt............. 200
7. Warunki sanitarno-weterynaryjne.......... 205 Higiena odchowu brojlerów............ 205 Choroby brojlerów............ 208 Choroby niezakaźne.............. 209 Choroby zakaźne............... 211 Choroby inwazyjne...... ........ 214 Odkażanie pomieszezeń i sprzętu........... 216
8. Warunki kontraktacji brojlerów .......... 219 |
|
|