| W przypadku jakichkolwiek pytań,prosimy o kontakt wysyłając zapytanie na poniższy adres e-mail lub poprzez Allegro. Można się skontaktować z nami również poprzez Gadu-Gadu. | | | | | Certyfikat Danisco Sweeteners Food and Drug Administration Ministerstwo Zdrowia
| | | | | Akceptowane przez nas formy płatności:
- za pobraniem
- Płacę z Allegro
- przelew bankowy
- gotówka (przy odbiorze osobistym)
Przelewy prosimy kierować na numer konta:
97 1140 [zasłonięte] 200400 3102 [zasłonięte] 491297
znajdującego się w banku
Szczegółowe informacje znajdą Państwo w e-mailu otrzymanym po dokonaniu zakupu. | | | | | Przesyłki wysyłamy w ciągu 24 godzin po zaksięgowaniu kwoty zakupu na naszym koncie (w przypadku zapłaty przelewem bankowym).
Koszt przesyłek: Realizujemy zamówienia za granicę. Koszt przesyłki uzgadniany jest indywidualnie. W Poznaniu istnieje możliwość odbioru osobistego.
Korzystamy z usług firmy kurierskiej GLS.
| | | | | Ksylitolowe karmelki
jedyne w Polsce karmelki słodzone ksylitolem 180 g
Testowane medycznie, przyjazne zębom, chronią przed próchnicą. Idealne dla dzieci i dorosłych.
Bez aspartamu ! Bez glutenu. Bez mleka ! Słodzone ksylitolem. Zawartość opakowania: 20 szt (180 g)
Wartość odżywcza 1 cukierek (9g): Wartość energet. : 29 kcal/kj, tłuszcz 0,5 g, węglowodany 6 g, białko 0,5 g, sód 12 mg
Smak: karmelowo- waniliowy
Więcej o ksylitolu:
Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest tzw. alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów.
Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnejpoprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.
Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej.Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.
Ksylitol jest więc alternatywą cukru dla: - cukrzyków
- chorych na grzybicę
- dbających o zęby i dziąsła
- „puszystych”
- chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne
- sportowców
- dbających o linię
- osób mających problem z nieświeżym oddechem
W jaki sposób można stosować ksylitol?
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp.
Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem.
Ksylitol jest niezastąpiony dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej!!!
Ksylitol jest całkowicie bezpieczny.
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Opakowanie
180 g (20 szt.) | Termin ważności
listopad 2013 | Kraj pochodzenia
USA | Bezpieczeństwo i atesty
Food and Drug Administration
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives
MINISTERSTWO ZDROWIA rozporządzeinie nr 805 |
| |