Cukier brzozowy Ksylitol krystaliczny 1000g
producent: Danisco |
gwarancja: 2 lata |
|
ID: 8987
|
data ważności: 31.07.2016
Cukier Ksylitol krystaliczny 1000g
Cukier Santini to biała krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier. Specyfik ten jest doskonałym zamiennikiem sacharozy, przy czym pozbawiony jest wad tradycyjnego cukru. Ksylitol jest to wysokiej jakości cukier brzozowy, pozyskiwany z drewna brzozy z niewielką domieszką wysokogatunkowych drzew liściastych. Produkowany jest w Finlandii.
40% mniej kalorii niż biały cukier, 9x niższy indeks glikemiczny.
Idealny dla:
- diabetyków,
- osób chorych na grzybicę,
- osób odchudzających się,
- sportowców.
Właściwości cukru brzozowego:
- zwiększa mineralizacje szkliwa zębowego
- chroni przed próchnicą i chorobom dziąseł
- podnosi odporność organizmu
- zmniejsza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in Candida albicans) w układzie pokarmowym
- niezawodny środek przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- źródo energii po przebytym wysiłku - zatrzymanie spadku przyrostu masy mięśniowej
Zastosowanie:
- słodzenie napojów, deserów
- wykorzystywany do pieczenia oraz gotowania.
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego, ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Ksylitol jest bezpieczny dla dzieci powyżej 3 roku życia.
Skład:
100 % ksylitol
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 240 kcal
WĘGLOWODANY - 100