- Witamy na aukcji firmy Sorel.
Przedmiotem tej aukcji jest - ksylitol - cukier brzozowy
- 1kg SANTINI.
GŁÓWNE ZALETY KSYLITOLU:
-
zapobiega próchnicy
-
40% mniej kalorii niż cukier
-
najlepszy zamiennik zwykłego cukru
-
100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
-
idealny dla diabetyków - 14 razy niższy indeks glikemiczny.
Cukier Santini to biała krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier. Specyfik ten jest doskonałym zamiennikiem sacharozy, przy czym pozbawiony jest wad tradycyjnego cukru. Ksylitol jest to wysokiej jakości cukier brzozowy, pozyskiwany z drewna brzozy. Produkowany jest w Finlandii.
Ksylitol jest wskazany dla wszystkich osób dbających o zdrowie. Stanowi idealną alternatywą dla osób odchudzających się — dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.
Ksylitol wytwarza w organiźmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
-
próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie
-
suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
-
przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
-
likwiduje niemiły zapach z ust
-
zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
Skład: 100% - ksylitol
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol jest rewelacją dla cukrzyków, w organiźmie przetwarzany jest powoli, a więc zapotrzebowanie na insulinę jest znacznie mniejsze. Posiada IG czternastokrotnie niższe niż zwykły cukier (im niższe IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu).
W jaki sposób można stosować ksylitol?
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp. Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem. Ksylitol jest niezastąpiony dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej!!! Ksylitol jest całkowicie bezpieczny.
Ksylitol a dzieci: Do 3—go roku życia ze względu na niedojrzałość układu trawiennego nie należy podawać ksylitolu.
Ksylitol ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest idealnym zamiennikiem zwykłego cukru w słodyczach, wypiekach. Używając ksylitolu możemy upiec ciasteczka, posłodzić herbatę, zrobić konfitury. Ze względu na szeroki zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol możliwe jest gotowanie, pieczenie i mrożenie.
Wartość odżywcza w 100 g: