KSYLITOL (XYLITOL) GMO free 500g z brzozy (pochodzenie: Finlandia)
Ksylitol pozwala cieszyć się słodyczą bez potrzeby martwienia się o zdrowie, jest bowiem najlepszym zamiennikiem cukru, zdrowym i naturalnym. Występuje w owocach i warzywach, produkowany jest nawet przez ludzki organizm, najczęściej jednak pozyskiwany jest z brzozy. Wygląda i smakuje jak zwykły cukier, jest jednak słodszy od sacharozy (co pozwala używać go znacznie mniej dla uzyskania podobnego efektu), zawiera do tego o 40% mniej kalorii i aż o 75% mniej węglowodanów i nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego posmaku. Nie fermentuje w układzie pokarmowym jak zwykły cukier, nie zatruwa więc organizmu i nie staje się pożywką dla bakterii i innych pasożytów.
Może być stosowany przez osoby, dla których - z przyczyn zdrowotnych - cukier jest całkowicie zabroniony (chorzy na cukrzycę, osoby z problemami z nadkwasotą). Pomaga także w drobnych rzeczach, zmniejsza bowiem apetyt na słodycze, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, nie powoduje próchnicy.
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Ksylitol odkryty w 1891 roku stosowany jest od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny jako zamiennik cukru dla diabetyków.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).
Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).
Wartość energetyczna na 100g: 240 kcal
Informacje żywieniowe: Białko 0 g Tłuszcze 0 g Węglowodany 100 g
ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ NA AUKCJE NA NASZYM DRUGIM KONCIE: fraida_pl
|