Ksylitol to substancja, która, w naturalnej formie, występuje w owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w drzewach liściastych, np. w brzozie. W naturalnej formie ksylitol występuje też w organizmie człowieka oraz zwierząt, jako produkt uboczny w procesie przemiany glukozy.
Ksylitol z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier. Jego działanie jest jednak zupełnie inne. Jest to alkohol cukrowy, który działa wzmacniająco na układ immunologiczny i chroni przed spustoszeniami w organizmie, jakie powoduje spożywanie zwykłego cukru.
Zalety używania ksylitolu:
- Ksylitol ma charakter zasadowy i chroni nasz organizm przed toksycznym działaniem zwykłego cukru.
- Spożywanie ksylitolu chroni układ immunologiczny, zapobiega rozwojowi bakterii w naszym organicznie [spowodowanemu działaniem zwykłego cukru] oraz opóźnia proces starzenia.
- Ksylitol powinny zażywać zwłaszcza osoby, które spożywają dużo zwykłego cukru w jego najprostszej postaci- sypkiej, lub w kostkach, i osoby, które jedzą dużo słodyczy. Cukier wprowadza negatywne zmiany w naszym organizmie, podnosi poziom insuliny i prowadzi do chorób, np. próchnicy. Ksylitol z kolei działa regenerująco i naprawia spustoszenia, które powoduje w naszym organizmie biały cukier. Spożywanie go zmniejsza łaknienie cukru i pozwala wyeliminować niezdrową substancję, jaką jest „zwykły cukier”, z naszego jadłospisu.
- Ksylitol jest wytwarzany przez organizm w naturalnej formie, dlatego zażywanie go nie wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi.