T
KSYLITOL
5 kg w super cenie 129,00 zł
Zawartość opakowania: 5k g
Zastosowanie: w potrawach gotowanych i pieczonych, jako słodzik do napojów.
Nazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem. Cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ma taki sam smak i konsystencję co zwykły cukier. Odkryto go pod koniec XIX wieku – obecnie przeżywa renesans popularności. Wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce różnych schorzeń.
Ksylitol zawiera dwa razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier.
Korzyści ze stosowania ksylitolu:
- zwiększa przyswajanie wapnia,
-podnosi odporność organizmu,
-likwiduje drobne ubytki próchnicze, zapalenie dziąseł i ozębnej, -niweluje nieprzyjemny zapach z ust,
- zmniejsza suchość w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
-zatrzymuje rozwój bakterii odpowiadających za zapalenie ucha środkowego,
-zmniejsza objawy alergii, astmy i infekcji zatok,
-ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym,
-zmniejsza łaknienie cukru.
Ksylitol jest alternatywą cukru dla:
- cukrzyków,
- chorych na grzybicę
- dbających o zęby i dziąsła,
- „puszystych”,
- chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne,
- sportowców,
- dbających o linię,
- osób mających problem z nieświeżym oddechem.
Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają). Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki.
Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru, który dobrze wpływa na zęby. Pozytywne skutki jego spożywania można zaobserwować już po ok. 10-15 dniach od pierwszego spożycia.Całkowicie bezpiecznySpecjaliści ds. żywienia skupieni przy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) twierdzą, że cukier brzozowy jest w pełni bezpieczny, dlatego nie istnieje jego dzienna granica spożycia. Warto jednak mieć świadomość, że spożywanie ksylitolu w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający i powodować wzdęcia. Fińscy uczeni zalecają, by spożywać maksymalnie 10 płaskich łyżeczek na dzień. Produkt ten do diety należy wprowadzać stopniowo, by układ pokarmowy mógł przystosować się do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiennego.Cukru brzozowego nie należy podawać dzieciom do lat trzech. W przypadku dzieci starszych jest on wskazany przy skłonnościach do przeziębień, infekcji, alergii czy rozwoju pasożytów, a także w profilaktyce próchnicy.