Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSYLITOL XYLITOL 1kg NATURALNY CUKIER @ PROMOCJA @

14-05-2014, 0:04
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 22.98 zł     
Użytkownik sklep-vitality
numer aukcji: 4231018255
Miejscowość Morąg
Zostało sztuk: 99    Wyświetleń: 1   
Koniec: 12-06-2014 23:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@sklep-vitality.pl

 

tel. 607 684 145
Regulamin dostępny jest na stronie "o mnie
List polecony ekonomiczny:
9,50 zł
(w przesyłce 1 sztuka)
Paczkomat: 7,99 zł
(w przesyłce do 3 sztuk)
Kurier: 12,50 zł
Kurier pobranie: 17 zł
Bank Millennium S.A.
691[zasłonięte]220200[zasłonięte]00220[zasłonięte]091

Vitality Rafał Lipkowicz
ul. Kujawska 15/39
14-300 Morąg

@@PROMOCJA@@ NAJNIŻSZA CENA NA ALLEGRO!! NAJSZYBSZA REALIZACJA!! WYSYŁKA W CIĄGU 24H OD WPŁATY!

 

KSYLITOL 1 kg
 


Zawartość opakowania: 1000 g
Zastosowanie: w potrawach gotowanych i pieczonych, jako słodzik do napojów.

 

 
Cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z brzozy. Występuje również w owocach i warzywach, jagodach, grzybach, kolbach kukurydzy i twardym drewnie. Pozyskany przez naukowców pod koniec XIX wieku, jednak dużą popularnością zaczął się cieszyć dopiero po 1940 roku. Prowadzone wówczas badania wykazały, iż jest on praktycznie niezależny od insuliny, co oznacza, że ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim udziale insuliny.


Zalecany przy diecie diabetyków. Wykorzystywany w kroplówkach podawanych dla pacjentów z zakłóconą tolerancją glukozy i insulino opornością. Ponadto, ksylitol ma właściwości gojące, bakteriobójcze, wzmacniające układ immunologiczny, chroni organizm przed degeneracyjnymi chorobami, a także opóźnia procesy starzenia się.


Jest o przeszło 40% mniej kaloryczny od cukru, a także ma 75% mniej węglowodanów od niego. Bardzo powoli przetwarzany i wchłaniany przez organizm, przy minimalnym udziale insuliny. Blisko 30% ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, natomiast pozostała część rozłożona w przewodzie pokarmowym.

Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.

 

Ksylitol zawiera dwa razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier.

 

Korzyści ze stosowania ksylitolu:

- zwiększa przyswajanie wapnia,

-podnosi odporność organizmu,

-likwiduje drobne ubytki próchnicze, zapalenie dziąseł i ozębnej, -niweluje nieprzyjemny zapach z ust,

- zmniejsza suchość w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

-zatrzymuje rozwój bakterii odpowiadających za zapalenie ucha środkowego,

-zmniejsza objawy alergii, astmy i infekcji zatok,

-ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym,

-zmniejsza łaknienie cukru.

 

Ksylitol jest alternatywą cukru dla:

- cukrzyków,

- chorych na grzybicę

- dbających o zęby i dziąsła,

- „puszystych”,

- chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne,

- sportowców,

- dbających o linię,

- osób mających problem z nieświeżym oddechem.



Sposób użycia:
Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo.


Ksylitol jest niezastąpiony dla osób, które są na diecie bezcukrowej. 


Uwaga!
Ze względu na to, że organizm musi przyzwyczaić się do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego, należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od 1 łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający. Z tego względu najlepiej nie podawać Ksylitolu dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy zalecają spożywanie nawet do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.