KSYLITOL 1kg
EKOGRAM ZIELONKI
Cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z brzozy. Występuje również w owocach i warzywach, jagodach, grzybach, kolbach kukurydzy i twardym drewnie. Pozyskany przez naukowców pod koniec XIX wieku, jednak dużą popularnością zaczął się cieszyć dopiero po 1940 roku. Prowadzone wówczas badania wykazały, iż jest on praktycznie niezależny od insuliny, co oznacza, że ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim udziale insuliny.
Zalecany przy diecie diabetyków. Wykorzystywany w kroplówkach podawanych dla pacjentów z zakłóconą tolerancją glukozy i insulino opornością. Ponadto, ksylitol ma właściwości gojące, bakteriobójcze, wzmacniające układ immunologiczny, chroni organizm przed degeneracyjnymi chorobami, a także opóźnia procesy starzenia się.
Jest o przeszło 40% mniej kaloryczny od cukru, a także ma 75% mniej węglowodanów od niego. Bardzo powoli przetwarzany i wchłaniany przez organizm, przy minimalnym udziale insuliny. Blisko 30% ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, natomiast pozostała część rozłożona w przewodzie pokarmowym. Zawiera dwa razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier.
Stosowanie: w potrawach gotowanych i pieczonych, jako słodzik do napojów.
Korzyści: zwiększa przyswajanie wapnia, podnosi odporność organizmu, likwiduje drobne ubytki próchnicze, zapalenie dziąseł i ozębnej, niweluje nieprzyjemny zapach z ust, zatrzymuje rozwój bakterii odpowiadających za zapalenie ucha środkowego, zmniejsza objawy alergii, astmy i infekcji zatok, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym, zmniejsza łaknienie cukru.