Ksylitol daje w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy, jak cukier, który karmi bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcja gardła i zatok)
- stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
- likwiduje niemiły zapach z ust
Ksylitol pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organiźmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8-krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znaczniej mniej insuliny.
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe - powinien zostać zastąpiony ksylitolem w codziennej diety.
Cukier (np. sacharoza) zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast Ksylitol ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości więc jest zalecany przy osteoporozie.
Ksylitol równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii. Zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).
FDA i JEFCA organ doradczy WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że Ksylitol jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie około 40g ksylitolu dziennie.
Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).
Skład:
Cukier naturalny pozyskiwany z brzozy GMO FREE
Kraj pochodzenia:
Finalndia