Witamy, przedmiotem aukcji jest Ksylitol- naturalny słodzik z brzozy 1 kg firmy Gaja
Ksylitol
...jest naturalnym słodzikiem o wyglądzie i smaku bardzo zbliżonym do cukru;
na organizm człowieka działa jednak całkiem odmiennie. Jest tzw. poliolem, dawniej
uzyskiwanym głównie z drewna brzozowego, dziś przeważnie z różnych odmian kukurydzy*.
W jego cząsteczce jest pięć atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio-
i dwunastowęglowych - tj. glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza - ksylitol nie fermentuje
w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego
ma indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Dzięki temu
jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Ponadto posiada prawie dwa razy mniej kalorii
niż cukier. Redukując wydzielanie insuliny przeciwdziała otyłości oraz procesom
przedwczesnego starzenia. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą,
gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości.
Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki.
Jednocześnie hamuje procesy próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej. Stymuluje
napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter
pylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków
- m.in. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru.
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu.
Ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników,
przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów. Praktycznie jedna trzecia
ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość w głębi jelit działa
jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych.
Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu.
Kup Teraz