Ksylitol naturalna substancja słodząca 500 g
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .
Spożywanie cukru i innych oczyszczonych węglowodanów powoduje gwałtowne wydzielanie glukozy lub cukru do krwi. W reakcji na to trzustka wydziela insulinę, aby skierować glukozę do komórek, gdzie ulega ona przetworzeniu na energię. Nadmiar glukozy wywołuje w organizmie stres i po pewnym czasie słabnie reakcja komórek na insulinę. Stan taki, zwany insulinoopornością, stanowi potężny problem i szacuje się, że połowa Amerykanów cierpi na tę dolegliwość. Insulinooporność wiąże się z zaburzeniami w poziomach cholesterolu i trójglicerydów, nadciśnieniem, zwiększonym ryzykiem zawału serca oraz cukrzycą.Stosowanie ksylitolu zamiast cukru oraz ograniczenie spożycia oczyszczonych węglowodanów znacznie podwyższających ilość glukozy we krwi obniża nie tylko ryzyko PCOS, ale również torbieli, mięśniaków, gruczolistości, PMS (premenstrual syndrome syndrom przedmiesiączkowy), uderzeń gorąca, przybierania na wadze i depresji.
Ksylitol odwraca wszystkie szkodliwe efekty cukru. Ksylitol nie poddaje się fermentacji, a więc nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie, dzięki czemu pomaga w przywróceniu właściwej równowagi alkaliczno-kwasowej w jamie ustnej. To zasadowe środowisko nie jest przyjazne dla szkodliwych bakterii, a szczególnie dla najgorszej z nich o nazwie Streptococcus mutans. Ksylitol wpływa inhibitująco na rozwój choroby.
Jedną z wszechstronnych zalet ksylitolu jest jego zdolność do hamowania wzrostu bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci. W ramach dwóch niedawno przeprowadzonych badań ponad tysiąca dzieci okazało się, że guma do żucia z dodatkiem ksylitolu zmniejsza ryzyko zapadnięcia na zapalenie ucha środkowego o średnio 40 procent oraz znacznie ogranicza powikłania związane z tym schorzeniem, jak również potrzebę stosowania antybiotyków.
Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania ksylitolu jest rola, jaką ten związek odgrywa w przywracaniu normalnej konsystencji kości. Zdolność ksylitolu do wzmacniania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach. Włączenie ksylitolu do diety jest z pewnością przyjemnym sposobem czerpania korzyści polegających na wzmocnieniu kośćca i innych dobrodziejstwach przyczyniających się do poprawy stanu zdrowia.
Ksylitol jest stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas kiedy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, który przejawia, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.
KSYLITOL
• w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie
bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-
kwasową- hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
• ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy
niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru
we krwi po jedzeniu)
• ułatwia mineralizację
np. (przyswajanie wapnia przez kości)
• przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo,
chroni dziąsła
• wzmacnia układ immunologiczny
• o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier
powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia
na słodycze
• ma własności opóźniające proces starzenia,
również skuteczny przy zatwardzeniach
• zalecany jest w diecie diabetyków, u osób
z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością
• wskazany jest przy: “suchości w ustach”,
“zajadach w kącikach ust”, infekcjach
górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
• stosowany przy zapaleniu ucha środkowego,
zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu
płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie
• likwiduje niemiły zapach z ust
• goi i naprawia