Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSYLITOL FIŃSKI SANTINI cukier brzozowy 1kG+GRATIS

15-03-2015, 16:36
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 32.99 zł     
Użytkownik eko__mix
numer aukcji: 5150397551
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 12    Licytowało: 4    Wyświetleń: 35   
Koniec: 15-03-2015 16:08:10
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

mail: eko_[zasłonięte]@interia.pl

tel: 537 [zasłonięte] 637

Poczta Polska

Przesyłka kurierska

- payu

- przelew na konto bankowe:

mBank  64 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 754858

Eko__mix

 

 

 

 

KSYLITOL 

CUKIER BRZOZOWY

naturalnie zdrowy

1 kg

 

 


Santini

ORYGINALNY FINLANDIA

Ksylitol naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy produkowany w Finlandii. Jest to biała krystaliczna substancja która wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier.Idealne rozwiązanie dla diabetyków, osób chcących zmniejszyć ilość cukru w diecie oraz wszystkich którzy dbają o zdrowie.  40% mniej kalorii niż biały cukier, 9x niższy indeks glikemiczny

Ksylitol znajduje szerokie zastosowanie w gotowaniu, pieczeniu, mrożeniu potraw.



 

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

 

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.

Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ksylitol jest więc alternatywą cukru dla: * cukrzyków * chorych na grzybicę * dbających o zęby i dziąsła * „puszystych” * chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne * sportowców * dbających o linię * osób mających problem z nieświeżym oddechem

 

W jaki sposób można stosować ksylitol?

 

Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp. Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem. Ksylitol jest nie zastąpiony dla tych, którzy są na diecie  bez cukrowej !!! Ksylitol jest całkowicie bezpieczny.