|
|
Dane firmy: P.H.U. METATEC os. Kosmonautów 5/88 61-624 Poznań REGON: 300[zasłonięte]695 NIP: 972[zasłonięte]078-69 Nr rachunku bankowego: PKO BP COI 50 [zasłonięte]05[zasłonięte]11159[zasłonięte]800053 Kontakt: 506 [zasłonięte] 009 [zasłonięte]@post.pl |
|
Ksylitol Danisco Fiński + Błonnik Bio Age Pharmacy 1100gram / 200gram 19/08/14 / 10/05/12
|
|
|
|
|
|
SUPER PROMOCJA
Ksylitol 1100 gram W DOSKONAŁEJ CENIE 39,90 zł
(1 kg = 36,27zł) + Błonnik z Bioflawonoidami 200 gram w MEGA CENIE 7,00 zł
Cena w aptekach błonnika z bioflawonoidami to 15,90zł
na naszej innej aukcji 9,90 zł a na tej aukcji tylko 7,00 zł
a ponadto
Kupując produkt na tej aukcji korzystacie Państwo z promocji
DOŁADUJ DO 30 kg ZA O zł
oznacza to, że po zakupie przedmiotu na tej aukcji i OPŁACENIU PRZESYŁKI KURIERSKIEJ w kwocie podanej powyżej WSZYSTKIE POZOSTAŁE przedmioty zakupione na naszych innych aukcjach wysyłamy całkowicie ZA DARMO.
Komentarze z ostatnich kilku dni (nie miesięcy):
OPIS PRZEDMIOTU:
Ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Można go znaleźć w owocach, warzywach i grzybach, jednak na skalę przemysłową ksylitom pozyskiwany był z brzozy lub buku. W chwili obecnej produkcja bazuje na jednogatunkowym drzewostanie brzozowym, a polega na dzieleniu i wytapianiu strukturalnych włókien drewna czyli ksylanu. Z ksylanu w procesie biokonwersji uzyskujemy tzw. ksylozę, z której to finalnie powstaje ksylitol. Mimo zaawansowanych technologii wykorzystywanych w produkcji ksylitolu w celu uzyskania wysokiej jakości tej substancji wykorzystywana jest spora ilość drewna. Z tego powodu „naturalną stolicą” ksylitolu stała się Finlandia, która zajmuje 1 miejsce w Europie pod względem zalesienia (69 %) i zasobów drewna. Kraj słynie przy tym z racjonalnej gospodarki leśnej, dzięki czemu zasoby są ciągle pomnażane. W Finlandii ksylitol nazywany jest “koivusokeri” lub po prostu “cukrem brzozowym”.
Pod względem chemicznym mimo smaku i wyglądu ksylitol nie jest cukrem ale alkoholem cukru. Jego cząsteczka składa się z pięciu a nie sześciu atomów węgla, przez co różni się od innych popularnych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza, glukoza.
Ksylitol jest produktem całkowicie bezpiecznym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania cukru. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych.
Ksylitol natomiast ma szereg zalet, dlatego polecany jest:
· W leczeniu otyłości: jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75% mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru, co oznacza, że jest idealnym produktem do walki z otyłością podczas stosowania diety odchudzającej. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.Dodatkowo wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukując ogólne spożycie pokarmów i pozwalając na łatwą kontrolę wagi ciała.
· Dla diabetyków: ksylitol jest przez organizm absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje tylko niewielkie zmiany w wydzielaniu insuliny. Eliminuje efekt gwałtownego wyrzutu insuliny, charakterystyczny przy stosowaniu tradycyjnego cukru, czyli sacharozy. Indeks glikemiczny (IG) czyli miara szybkości trawienia i wchłaniania danego pokarmu , a także jego zdolności do podwyższania poziomu cukru we krwi wynosi zaledwie 8 jednostek podczas gdy referencyjna wartość dla glukozy wynosi 100. Dodatkowo stymulując niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymując jej poziom, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych oraz przyczynia się do przedłużania ich sprawności. Nie będąc cukrem, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania, a metabolizuje bezpośrednio w komórkach.
· Dla osób chorych lub zagrożonych osteoporozą: Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając właściwą konsystencję kości, poprzez ich mineralizację. Fińscy naukowcy w celu wzmocnienia gęstości kości zalecają spożywanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek).
· Przy próchnicy zębów i dziąseł: Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe PH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, a nawet leczy (zasklepia) drobne ubytki. W tym celu wskazane jest nawet pozostawienie ksylitolu na zębach na noc. W przypadku większych ubytków, dochodzi do utwardzenia zmian próchnicowych i zahamowania dalszego rozwoju choroby. Ksylitol zapobiega również chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł, a co za tym idzie - parodontozie. Bakterie wywołujące choroby dziąseł mają zdolność przedostawania się do krwioobiegu, mogą więc być bezpośrednią przyczyną chorób serca i zawałów. Ksylitol stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków. Zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
· Przy infekcjach górnych dróg oddechowych: jedną z zalet ksylitolu (w postaci aerozolu) jest zdolność hamowania wzrostu bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci. Również płukanie nosa roztworem ksylitolu stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych, co redukuje problemy związane z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła.
· Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym- np. Candida albicans
· Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka.
Reasumując ksylitol jest produktem całkowicie bezpiecznym i prozdrowotnym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania zwykłego cukru. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych. W trakcie wieloletnich badań ksylitol uznano za substancję, szczególnie polecaną w walce z otyłością, próchnicą, cukrzycą, osteoporozą i za doskonałą substancję w wielu innych dziedzinach życia. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Sposób użycia:
Ksylitol stosujemy w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować jest bardzo szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie, tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
OPIS BŁONNIKA Z BIOFLAWONOIDAMI:
Włókno pokarmowe (dietary fiber) nazywane również błonnikiem pokarmowym jest grupą związków chemicznych wchodzących w skład roślin i będący częścią ich struktury. Nie jest jednym konkretnym, wyselekcjonowanym składnikiem pożywienia, ale kompleksem wielu różnych składników. W jego skład wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych. Działanie błonnika pokarmowego w organizmie jest bardzo zróżnicowane i zależy od jego właściwości. Najbardziej znaną funkcją błonnika jest jego dobroczynny wpływ na trawienie i zapobieganie zaparciom. Związane jest to z tym, że błonnik, wiążąc wodę, zwiększa masy kałowe i ułatwia ich przesuwanie. Z tego też powodu stosowanie diety bogatej w błonnik jest zalecane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych, w szczególności nadwagi i otyłości. W trakcie odchudzania, podczas stosowania diety o obniżonej kaloryczności, właściwie niezbędne jest zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego, gdyż większa jego ilość w diecie zwiększa poposiłkowe uczucie sytości, hamuje głód i przez to pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Zbawienne działanie błonnika nie ogranicza się jednak do poprawy perystaltyki jelit i procesów trawiennych ale jest znacznie szersze. Krótkie resume wpływu błonnika na organizm możemy przedstawić w następujących punktach:
- Usprawnia pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom)
- wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.
- Sprzyja redukcji masy ciała poprzez:
- wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości;
- utrudnianie trawienia i wchłaniania, co zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia (w przybliżeniu 1g włókna pokarmowego zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia o 0,17%, zwiększając masę kału o 3,5g);
- daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku;
- zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;
- Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej poprzez:
- stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze;
- obniżenie wchłaniania węglowodanów;
- Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi poprzez:
- wiązanie cholesterolu dostarczanego z pożywieniem w tworzącej się w przewodzie pokarmowym strukturze żelowej, co powoduje zmniejszenie jego wchłaniania oraz zwiększenie wydalania z kałem;
- zmniejszanie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych, a tym samym zmniejszenie powstawania frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który wykazuje działanie miażdżycotwórcze
Szereg badań naukowych dowiodło również iż dieta bogata w błonnik chroni przed:
- zapaleniu wyrostka robaczkowego;
- uchyłkowatości jelit
- nowotworom jelita grubego
- chorobom żył kończyn dolnych;
- kamicy żółciowej;
Niestety pamiętać również należy, iż oprócz wyżej omówionych korzystnych działań włókna pokarmowego zwiększenie jego ilości w diecie może powodować utrudnienia w przyswajaniu niektórych składników mineralnych takich jak: wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, D. Ta niekrzystna właściwość przypisana jest do wszystkich rodzajów błonnika, z wyjątkiem jednego - błonnika sojowego. Mimo niewielkiej jeszcze popularności w Polsce, w której dominują błonniki zbożowe i owocowe to wg licznych badań naukowych właśnie błonnik sojowy ma najszersze spectrum działań prozdrowotnych. Porównanie właściwości błonnika sojowego do innych popularnych błonników prezentuje poniższa tabela:
Efekty fizjologiczne
|
Gatunek błonnika
|
sojowy
|
pszenny
|
kukurydziany
|
owsiany
|
Podwyższenie objętości masy kałowej
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
Podwyższenie zdolności wiązania wody
|
TAK
|
TAK
|
NIE
|
TAK
|
Ograniczenie uczucia głodu
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
NIE
|
Brak zmniejszenia przyswajalności kluczowych składników mineralnych (wapń, żelazo, cynk)
|
TAK
|
NIE
|
NIE
|
NIE
|
Obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi
|
TAK
|
NIE
|
NIE
|
TAK
|
Poprawienie wykorzystania insuliny
|
TAK
|
NIE
|
NIE
|
NIE
|
Funkcja regulacyjna gospodarki glukozowej
|
TAK
|
TAK
|
TAK
|
NIE
|
Jak widać w powyższej tabeli jedynym błonnikiem, który nie blokuje przyswajania minerałów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego jest błonnik sojowy i cokolwiek nie powidzieć by o zbawiannych właściwościach błonników zbożowych lub owocowych, ze względu na swoją strukturę niestety skutecznie blokują one przyswajanie tych nizezmiernie ważnych minerałów. Choć błonnik sojowy w ujęciu analitycznym jest niekwetionowanym liderem na tle innych błonników jeśli chodzi o właściwości stricte "błonnikowe", oferowany na aukcji preparat przewyższa pozostałe produkty również z powodu bardzo wysokiej zawartości bioflawonoidów, a konkretnie dwóch podstawowych izoflawonów: genisteiny i daidzeiny. Najciekawsze badania nad izoflawonami wskazują, że substancje te skutecznie przeciwdziałają różnego rodzaju nowotworom – szczególnie genisteina, na której temat opublikowano ponad 200 prac poświęconych jej znaczeniu jako środka przeciwnowotworowego. Ponadto udowodnione jest, iż bioflawonoidy te działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Tworząc krótkie kompedium oparte na wynikach badań klinicznych okazuje się że genisteina i daidzeina: ♦ hamują rozwój komórek nowotworowych w większości nowotworów, w tym piersi, okrężnicy, płuc, prostaty, skóry i w białaczce, ♦ hamują enzym białkową kinazę tyrozynową, która odpowiada za pobudzanie wzrostu komórek nowotworowych ♦ powodują różnicowanie się komórek nowotworowych, dzięki czemu mogą one zmieniać się w komórki normalne, ♦ hamują angiogenezę, która jest niezbędna do rozwoju nowych naczyń krwionośnych nowotworu, ♦ działają jako silny antyoksydant ♦ hamują utlenianie cholesterolu LDL ♦ wpływają na skład cholesterolu LDL, aby słabiej przylegał do ścian tętnic, ♦ zapobiegają rozwojowi komórek, które tworzą płytki, ♦ hamują powstawanie skrzepliny i zmniejszanie agregacji płytek, ♦ rozszerzają naczynia w tętnicach miażdżycowych.
Dodatkowo, oprócz nieocenionych właściwości błonnika z bioflawonoidami producent preparatu zadbał o to aby w każdym opakowaniu znalazła się praktyczna, farmaceutyczna miarka, dzięki której wyeliminowane zostały problemy z jego precyzyjną i planowaną aplikacją.
Dawkowanie:1-2 miarki (5-10 gram) raz lud dwa razy dziennie, najlepiej przed lub po posiłku.
Zobacz nasze pozostałe aukcje, klikając w odpowiedni odnośnik:
SKROBIA KUKURYDZIANA (Corn Starch Bio)
|
|
|
|
|
1. Po zalicytowaniu przedmiotu prosimy o potwierdzenie zakupu oraz wskazanie wybranej formy płatnośc poprzez wypełnienie formularza opcji dostawy. Alternatywnie mogą Państwo przesłać te informacje e-mailem podpisując się loginem z allegro. 2. Przesyłki za pobraniem wysyłamy tylko osobom posiadającym co najmniej 5 komentarzy pozytywnych (bez negatywnych). Odstępstwa od tej zasady nie istnieją, dlatego początkujących użytkowników serwisu prosimy o rozwagę. 3. W tytule przelewu prosimy ZAWSZE wpisywać TYLKO login z allegro. Jeżeli adres wysyłki różni się od podanego w allegro, prosimy umieścić go w formularzu opcji dostawy. Brak adresu w formularzu może spowodować, iż paczka zostanie wysłana na adres podany w Allegro, za co w tej sytuacji odpowiedzialność ponosi kupujścy. 4. Jeżeli powyższe zasady są w pełni zrozumiałe i akceptujecie je Państwo w 100% zapraszamy do zakupów. |
|
|
|
|
Wszystkie sprzedawane przez nas produkty są oryginalne i fabrycznie zapakowane. Produkty przygotowywane do wysyłki pakowane są w wysokiej jakości kartoniki, zapewniające bezpieczne dotarcie przesyłki. Kartoniki są nieopisane co gwarantuje kupującemu 100% dyskrecję. W wyjątkowych sytuacjach bardzo małe produkty (np. pojedyncze blistry) przesyłane są w bezpiecznych kopertach bąbelkowych. Przy zakupie więcej niż jednego przedmiotu wszystkie produkty wysyłane są w jednej paczce. Towar wysyłany jest w dniu zaksięgowania należności na koncie lub po otrzymaniu informacji o przesyłce za pobraniem. W przypadku nieprzewidzianych zdarzeń losowych towar może zostać wysłany w ciągu 3 dni roboczych. Wszystkie zakupione towary możecie Państwo zwrócić bez podania przyczyny w przeciągu 10 dni zgodnie z ustawą z dnia 27 lipca 2002r o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176 z późn. zm.) |
|
|
|
|