w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru. Podczas gdy cukier sieje spustoszenie w organizmie, ksylitol goi i naprawia, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma własności opóźniające proces starzenia.
Pozbawiony jest wszelkich wad sacharozy, czyli zwykłego cukru mimo, że nie różni się od niego barwą i smakiem. Wieloletnie doświadczenia potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów i wpływa zbawiennie na zdrowie.
CUKRZYCA Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiadają ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru (1g - 7). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków, utrzymuje niski poziom insuliny.
OSTEOPOROZA Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
ZĘBY Ksylitol jest rekomendowany przez stomatologów. Zapobiega próchnicy, likwiduje drobne ubytki próchniczne, oczyszcza i chroni zęby przed uszkodzeniami. Wskazany jest przy chorobach dziąseł i ozębnej – przywraca właściwe pH śliny (przed przełknięciem zalecamy przepłukiwanie jamy ustnej rozpuszczonym w ślinie ksylitolem – nawet już po umyciu zębów).
GRZYBICA i WRZODY Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit – np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m.in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni
i drożdżaków – np. Candida albicans – w przewodzie pokarmowym. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
DIETA Ksylitol zmniejsza łaknienie cukru. Zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Ksylitol opóźnia procesy starzenia.