w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru. Podczas gdy cukier sieje spustoszenie w organizmie,
ksylitol goi i naprawia, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami
i ma własności opóźniające proces starzenia.
Pozbawiony jest wszelkich wad sacharozy, czyli zwykłego cukru mimo, że nie różni się od niego barwą i smakiem. Wieloletnie doświadczenia potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów
i wpływa zbawiennie na zdrowie.
CUKRZYCA Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny,
wskutek czego posiadają ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru (1g - 7).
Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków, utrzymuje niski poziom insuliny.
OSTEOPOROZA Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą,
gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
ZĘBY Ksylitol jest rekomendowany przez stomatologów. Zapobiega próchnicy, likwiduje drobne ubytki próchniczne, oczyszcza i chroni zęby przed uszkodzeniami. Wskazany jest przy chorobach dziąseł i ozębnej –
przywraca właściwe pH śliny (przed przełknięciem zalecamy przepłukiwanie jamy ustnej
rozpuszczonym w ślinie ksylitolem – nawet już po umyciu zębów).
GRZYBICA i WRZODY Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit –
np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m.in. owrzodzenie żołądka.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków – np. Candida albicans – w przewodzie pokarmowym.
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
DIETA Ksylitol zmniejsza łaknienie cukru. Zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier.
Ksylitol opóźnia procesy starzenia.