Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest tzw. alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Ksylitol jest stosowany w żywności od 1960 roku. Jest popularnym słodzikiem dla diety cukrzycowej w niektórych krajach. W USA ksylitol jest zatwierdzony jako dodatek do żywności w nieograniczonej ilości w środkach spożywczych do specjalnych celów dietetycznych. Od dawna znany i popularny na Zachodzie, nie tylko wśród osób chorych na cukrzycę, ale i wszystkich dbających o zdrowie.
Ponad 25 lat badań bardzo różnych warunkach potwierdza, że ksylitol jest najlepszym słodzikiem dla zębów. Stosowanie ksylitolu ogranicza próchnice zębów
Właściwości:
- po spożyciu daje odczyn zasadowy co ma właściwości bakteriobójcze
- stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową w organizmie przez co hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
- skutecznie przeciwdziała kolonizacji układu trawiennego przez drożdżaki (candida albicans) oraz innych szkodliwych bakterii, w tym helicobacter pylori
- ma indeks glikemiczny (IG) 14-krotnie niższy niż cukier
- ułatwia mineralizację, np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie
- przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła
- wzmacnia układ immunologiczny
- ma o 40% mniej kalorii niż cukier, a walory smakowe takie same
- powoduje zmniejszenie łaknienia na słodycze i węglowodany
- zalecany w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością (stabilizuje poziom insuliny we krwi)
- wskazany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła, zapaleniu ucha środkowego
- zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji zatok
- likwiduje niemiły zapach z ust, suchość w ustach
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE ZDROWE EKOAUKCJE!!!