Produkt pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy), jest równie słodki jak cukier ale dostarcza organizmowi o 40 % mniej kalorii. Zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ksylitol / Xylitol daje w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy, jak cukier, ktory karmi bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:
-
cukrzycy
-
osteoporozie
-
próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
-
suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
-
zapaleniu ucha środkowego,
-
przeciwdziała twotrzeniu się bakterii gnilnych,
-
ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcja gardła i zatok),
-
stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
-
przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii i astmie,
-
likwiduje niemiły zapach z ust
Jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organiźmie ksylitol jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8-krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwii= po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe, sacharoza zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń i potas), natomiast ksylitol ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości więc zalecany jest przy osteoporozie). Codzienna dieta powinna wykluczać cukier i zastąpić go ksylitolem.
"Słodycz dla zdrowia"
FDA i JEFCA - organ doradczy Światowej Organizacji Zdrowia i FAO stwierdzili, że ksylitol jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie ok 40 g (8 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Xylitol można stosować we wszystkich temperaturach od mrożenia, przez gotowanie i pieczenie.