KSYLITOL - cukier brzozowy
Ksylitol pod względem oddziaływania na organizm człowiek jest "odwrotnością" cukru !
Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy. Posiada właściwości prozdrowotne i w przeciwieństwie do cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy, dzięki czemu:
zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł,
ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka.
Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie i dlatego:
zalecany jest w profilaktyce osteoporozy,
wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego (przy problemach z próchnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach).
Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
hamuje rozwój bakterii powodujących m.in. zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcję zatok (przy infekcjach ucha lub nosa zakraplać ksylitolem rozcieńczonym solą fizjologiczną w proporcji 1 do 20),
do płukania przy infekcjach gardła.
Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją która wygląda i smakuje jak cukier. Znajduje szerokie zastosowanie w gotowaniu, pieczeniu oraz mrożeniu potraw, a także przygotowywaniu przetworów.
Ze względu na delikatne właściwości przeczyszczające, ksylitol nie jest zalecany dla dzieci do 3-go roku życia.
Przechowywać w suchym miejcu w temperaturze pokojowej.
Data ważności: październik/listopad 2014 r.
Opakowanie: 250g
Skład:
ksylitol - 99%
inne węglowodany - 1%
Indeks glikemiczny (GI):8
Wartość energetyczna w 100g: 240 kcal (1000 kJ)
PODSTAWOWE CECHY:
- wygląda i smakuje jak zwykły biały cukier,
- wytwarzany jest z drewna brzozy w Finlandii,
- ma indeks glikemiczny 8,
- ogranicza działanie szkodliwych bakterii i grzybów,
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego,
- zdrowy zamiennik cukru.