- zawiera 40 % mniej kalorii niż cukier; hamuje łaknienie na słodycze
- zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu przywracając właściwą mineralizację kości - zapobiega osteoporozie
- przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów
- przeciwdziała drobnym ubytkom próchniczym, zapaleniom dziąseł, parodontozie, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe PH jamy ustnej
- nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni
- przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit (np. helicobacter pylori) wywołującym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy - zalecany przy nadkwasocie
- podnosi odporność organizmu dzięki działaniu antybakteryjnemu
- dla chorych na mukowiscydozę
- dla dbających o linię
jedyny produkt słodzący dla chorych na cukrzycę, posiada niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru - IG 8
Jak stosować ?
Ksylitol jest wytwarzany w małych ilościach (ok. 15 g) w jelitach człowieka jako produkt przetwarzania części błonnika z warzyw, owoców i pełnych zbóż. Wynika z tego, że nasz organizm trawi tę substancję, ale ilość produkowanych w tym celu enzymów trawiennych może okazać się zbyt mała, aby od razu poradzić sobie z dużą dawką ksylitolu podawaną z zewnątrz. Dlatego wprowadzanie ksylitolu do diety należy rozpocząć od małych dawek, ok. pół. łyżeczki dziennie, aby po 10-14 dniach dojść do dawki docelowej. Spożycie zbyt dużej ilości ksylitolu na początku stosowania może skutkować lekkim rozwolnieniem. Docelowo fińscy naukowcy radzą przyjmowanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek), jednakże jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości. Trzecia część spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, pozostała ilość działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom glukozy i tłuszczów w krwioobiegu. Badania naukowe dowiodły, że im więcej spożywamy ksylitolu, tym szybciej i skuteczniej jesteśmy w stanie wyeliminować łaknienie cukru oraz regulować poziom insuliny w organizmie.
Dla dzieci: odradza się doustne podawanie ksylitolu małym dzieciom (do 3-go roku życia) ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. U dzieci starszych zaleca się stopniowe wprowadzanie ksylitolu, po kilka kryształków dziennie i obserwowanie reakcji organizmu. Zewnętrznie zaleca się stosowanie ksylitolu w postaci aerozolu do nosa przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, katarów zatokowych, alergiach oraz zapaleniu ucha środkowego. Aerozol można przygotować samodzielnie w stężeniu 1:20, czyli jedna miarka ksylitolu na 20 miarek soli fizjologicznej dostępnej w każdej aptece.
Zastosowanie ksylitolu:
- do bezpośredniego spożycia
- do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
- do smażenia, gotowania, do mrożonek
- do przetworów: dżemów, konfitur, soków
- do deserów
- do napojów
Kraj pochodzenia: Finlandia