KSYLITOL 100% CZYSTY
Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.
Ksylitol przede wszystkim zalecany jest dla osób pragnących odchudzać się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii i ma o 75% mniej węglowodanów niż tradycyjny cukier.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i 8 x niższy od cukru rafinowanego - sacharozy.
Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.
Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym.
Zmniejsza też łaknienie cukru. Wieloletnie obserwacje potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł. Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów.
Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku.
Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej.
Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała.
Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
- W 100% bezpieczny dla zdrowia.
- Lepszy od tradycyjnego cukru i słodzików
- Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo zębów, chroni dziąsła.
- Powoduje zmniejszenia łaknienia na słodycze.
Sposób użycia:
Ksylitol stosuje się dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier.
Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki: gotowanie, pieczenie, mrożenie. Zaleca się spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach).