Wysokiej jakości cukier brzozowy produkowany w Finlandii, pozyskiwany z drewna brzozy z niewielką domieszką wysokogatunkowych drzew liściastych.
Doskonale zastępuje sacharozę, pozbawiony jest przy tym wad tradycyjnego cukru.
Idealny dla diabetyków, osób chorych na grzybicę, odchudzających się.
Do słodzenia napojów, deserów, pieczenia, gotowania.
Bezpieczny dla dzieci (polecany dla dzieci powyżej 3 roku życia).
CUKRZYCA Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiadają ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru (1g - 7). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków, utrzymuje niski poziom insuliny.
OSTEOPOROZA Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
OCHRONA ZĘBÓW Ksylitol jest rekomendowany przez stomatologów. Zapobiega próchnicy, likwiduje drobne ubytki próchniczne, oczyszcza i chroni zęby przed uszkodzeniami. Wskazany jest przy chorobach dziąseł i ozębnej – przywraca właściwe pH śliny (przed przełknięciem zalecamy przepłukiwanie jamy ustnej rozpuszczonym w ślinie ksylitolem – nawet już po umyciu zębów).
GRZYBICA, WRZODY Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit – np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m.in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków – np. Candida albicans – w przewodzie pokarmowym. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
DIETA, ODCHUDZANIE Ksylitol zmniejsza łaknienie cukru. Zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Ksylitol opóźnia procesy starzenia.
Dostępne w opakowaniu 5 saszetek po 5g