Ksylitol jest to cukier w 100% pochodzenia naturalnego pozyskiwanego z brzozy. Jest to odmiana cukru dla osób, które nie mogę używać zwykłego cukru (osoby odchudzające się, osoby chore na cukrzyce, grzybicę) bądź nie chcą używać cukru. Jest naturalnym słodzikiem, który wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier, natomiast stosowanie go przynosi dla naszego organizmu odwrotny skutek niż zwykły cukier.
Ksylitol jest wskazany przy :
próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie,
suchości w ustach,
zapaleniu ucha środkowego,
przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
przy infekcjach górnych dróg oddechowych (działanie antybakteryjne),
stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Indeks glikemiczny (IG) - 8.