Naturalna substancja słodząca. Doskonale zastępuje sacharozę, pozbawiony jest przy tym wad tradycyjnego cukru.
Ksylitol jest rewelacją dla cukrzyków.
W organiźmie przetwarzany jest powoli, a więc zapotrzebowanie na insulinę jest znacznie mniejsze. Posiada IG czternastokrotnie niższe niż zwykły cukier (im niższe IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu).
Zwykły cukier wspomaga komórki rakowe gdyż wytwarza w organiźmie odczyn kwasowy. Ksylitol tworząc środowisko zasadowe nie ma tego negatywnego działania.
Cukier brzozowy jest odpowiedniprzy osteoporozie ponieważ ułatwia mineralizację, czyli wspomaga przyswajanie wapnia przez kości. Zwykły cukier ze sklepu, natomiast zabiera z organizmu witaminy z grupy B oraz mikroelementy, tj. wapń, potas, magnez.
Ksylitol ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, np. przy kadydozie.
Powoduje zmniejszenie łaknienie na słodycze.
Ksylitol może być dodawany do inhalacji, w takiej postaci działa hamująco na rozwój bakterii powodujących min. zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci.
Redukuje ilość szkodliwych, bakterii w nosie, stymulując jednocześnie jego prawidłowe oczyszczanie, co zmniejsza problemy związane z astmą i alergiami.