EKOPANDA.pl Delikatesy ekologiczne
tel. 32 [zasłonięte] 59
Fax: 32 [zasłonięte] 97
Tel. Kom: 798 [zasłonięte] 29 59
e-mail: [zasłonięte]@ekopanda.pl
Poczta Polska - priorytet
Do 1 kg 11,00 zł
1 - 2 kg 13,00 zł
2 - 5 kg 14,50 zł
Pobranie: + 5 zł
Kurier
Do 30 kg 17,50 zł
Pobranie + 6 zł
Poczta Polska - E-PRZESYŁKA
Do 1 kg 7,00 zł
1 - 2 kg 8,50 zł
2 - 5 kg 9,50 zł
5 - 10 kg 14,50 zł
E-PRZESYŁKA Pobraniowa:
Do 1 kg 10,00 zł
1 - 2 kg 11,00 zł
2 - 5 kg 12,50 zł
5 - 10 kg 19,00 zł
Więcej o E-Przesyłce
Paczkomaty INPOST
Do 10 kg 10,00 zł
Pobranie + 2 zł
Więcej o paczkomatach
1. Płacę z Allegro
2. Wpłata na konto bankowe.
3. Wysyłka za pobraniem.
1. W przypadku zakupu większej ilości produktów skontaktuj się z nami w celu ustalenia kosztów wysyłki.
2. Proszę o wypełnienie formularza dostawy.
3. Wpłata pieniędzy na wskazane konto bankowe lub wpłatę poprzez system "Płacę z Allegro".
4. W tytule przelewu proszę wpisać nick z Allegro oraz numer aukcji.
Licutując na aukcji akceptujesz zasady zawarte na mojej stronie "O mnie"
KSYLITOL CUKIER BRZOZOWY 250g-DANISCO (FINLANDIA)
OPIS:
Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy.
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.
Ksylitol wytarza w organiźmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
Próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny) zapaleniu ucha środkowego przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) - działanie antybakteryjne Stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę Przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie Likwiduje niemiły zapach z ust
Ksylitol jest rewelacją dla cukrzyków.
W organiźmie przetwarzany jest powoli, a więc zapotrzebowanie na insulinę jest znacznie mniejsze. Posiada IG czternastokrotnie niższe niż zwykły cukier (im niższe IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu).
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe ponieważ wytwarza w organiźmie odczyn kwasowy. Ksylitol tworząc środowisko zasadowe nie ma tego negatywnego działania.
Cukier brzozowy wskazany jest przy osteoporozie ponieważ ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości. Zwykły cukier natomiast zabiera z organizmu witaminy z grupy B oraz mikroelementy, tj. wapń, potas, magnez.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, np. przy kadydozie.
Zmniejsza łaknienie na słodycze.
W takiej postaci działa hamująco na rozwój bakterii powodujących min. zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci.
Zmniejsza ilość szkodliwych, bakterii w nosie, stymulując jednocześnie jego prawidłowe oczyszczanie, co zmniejsz problemy związane z astmą i alergiami.
Ma również korzystny wpływ przy próchnicy i paradontozie. Należy profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość KSYLITOLU rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach.
Cukier brzozowy jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g Ksylitolu dziennie.
Zakres temperatur w jakich można go stostować jest bardzo szeroki (mrożenie, gotowanie, pieczenie).
Kraj pochodzenia: Finlandia
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd “brzozowym cukrem”) i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ponad 25 lat badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Uzywanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organiźmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).
Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).