Składniki:
100 % ksylitol
Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.
Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę), bądź nie chcą używać cukru. Praktycznie jedyny cukier dla cukrzyków, cukier dla diabetyków.
Jest tak samo słodki jak zwykły cukier, jednakże zawiera 40% mniej kalorii. Jeśli optycznie porównać ksylitol z tradycyjnym cukrem nie zauważy się praktycznie różnicy, ale w działaniu są one swoimi przeciwieństwami. Przede wszystkim ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak laktoza, sacharoza, fruktoza, glukoza. Tak jak cukier stosować go można w wysokich temperaturach.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy, co oznacza, że wskazany jest przy:
- przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
- chorobach dziąseł i próchnicy zębów, np. paradontozie
- zapaleniu ucha środkowego
- likwiduje niemiły zapach z ust
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, astmie i alergii
- stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę
ZMNIEJSZA APETYT NA SŁODYCZE, DZIAŁA PRZECIWPRÓCHNICZO
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu ma ponad dziewięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier!
Idealny dla diabetyków!