Ksylitol pozwala cieszyć się słodyczą bez potrzeby martwienia się o zdrowie, jest bowiem najlepszym zamiennikiem cukru, zdrowym i naturalnym. Występuje w owocach i warzywach, produkowany jest nawet przez ludzki organizm, najczęściej jednak pozyskiwany jest z brzozy.Wygląda i smakuje jak zwykły cukier, jest jednak słodszy od sacharozy (co pozwala używać go znacznie mniej dla uzyskania podobnego efektu), zawiera do tego o 40% mniej kalorii i aż o 75% mniej węglowodanów inie pozostawia po sobie nieprzyjemnego posmaku. Nie fermentuje w układzie pokarmowym jak zwykły cukier, nie zatruwa więc organizmu inie staje się pożywką dla bakterii i innych pasożytów, zaś jego powolne przyswajanie przez organizm korzystnie stymuluje odpowiednie tempo produkcji insuliny.
Ze względu na działanie zasadotwórcze ksylitol nie tylko nie powoduje próchnicy - może również zwalczać jej już istniejące ogniska, wspomaga leczenie rozmaitych infekcji i zapobieganie im, działa antybakteryjne(na przykład jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę). Wskazany jest dla osób,dla których - z przyczyn zdrowotnych - cukier jest całkowicie zabroniony (chorzy na cukrzycę, osoby z problemami z nadkwasotą). Ksylitol wzmaga przyswajanie wapnia, jest zatem świetnym sposobem na wzmacnianie kości, ogranicza także rozwój grzybów i pomaga zwalczać helicobacterpylori, przyczynę choroby wrzodowej żołądka. Pomaga także w drobnych rzeczach, zmniejsza bowiem apetyt na słodycze i likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
Kraj pochodzenia: Finlandia
Wartość energetyczna na 100g: 240 kcal
|