Słodzik stołowy na bazie ksylitolu
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur. Ksylitol wywołuje intensywne i odświeżające, a zarazem chłodzące uczucie w ustach.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie), a więc
jest wskazany przy:
- próchnicy zębów i schorzeniach dziąseł (np. paradontozie),
ponieważ bakterie nie
wywołują jego fermentacji w ustach, zapobiega również tworzeniu
osadu na zębach,
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
- likwiduje niemiły zapach z ust,
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg
oddechowych (katar, infekcja gardła, zatok), zapaleniu ucha
środkowego,
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie.
Ksylitol pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacyjny dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8 krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
Ksylitol (cukier) to biała krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje podobnie jak biały cukier. Specyfik ten jest doskonałym zamiennikiem sacharozy, przy czym pozbawiony jest wad tradycyjnego cukru. Jest to wysokiej jakości cukier brzozowy, pozyskiwany z drewna brzozy z niewielką domieszką wysokogatunkowych drzew liściastych
Idealny dla: osób odchudzających się, diabetyków, osób chorych na grzybicę, sportowców, dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą
Właściwości cukru brzozowego:
- chroni przed próchnicą i chorobom dziąseł
- zwiększa mineralizacje szkliwa zębowego
- zmniejsza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in Candida albicans)
w układzie pokarmowym
- niezawodny środek przeciwko bakteriom jelit wywołującym
owrzodzenie żołądka
- sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu zalecany
jest w profilaktyce osteoporozy itp.
- podnosi odporność organizmu
- stanowi źródło energii po przebytym wysiłku
- naturalny zamiennik cukru, 40% mniej kalorii niż cukier.
Karton - 500 g
Składniki i wartości odżywcze:
Wartości odżywcze
|
100 g
|
Wartość energetyczna
|
1000 kJ / 240 kcal
|
Tłuszcz
|
0 g
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone)
|
0 g
|
Węglowodany
|
100 g
|
- w tym cukry
|
0 g
|
- alkohole wielowodorotlenowe (poliole)
|
100 g
|
- skrobia
|
0 g
|
Błonnik
|
0 g
|
Tłuszcz
|
0 g
|
Sól
|
0 g
|
Szczegóły:
Produkt Wegetariański
Kraj pochodzenia: Finlandia