Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSYLITOL 250G GAJA

21-03-2015, 11:02
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik mgolawski
numer aukcji: 5107428784
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 16   
Koniec: 21-03-2015 10:53:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Opis produktu
Ksylitol jest słodzikiem pochodzenia naturalnego, o wyglądzie i smaku bardzo zbliżonym do cukru; na organizm człowieka działa jednak całkiem odmiennie. Jest tzw. poliolem, dawniej uzyskiwanym głównie z drewna brzozowego, dziś przeważnie z różnych odmian kukurydzy. Ksylitol oferowany przez firmę GAJA produkowany jest w Finlandii z drzew liściastych – przede wszystkim z brzozy – bez udziału drożdży, używanych w obecnej biotechnologii. W jego cząsteczce jest pięć atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych – t.j. glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza – ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego ma indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Ponadto posiada prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Redukując wydzielanie insuliny przeciwdziała otyłości oraz procesom przedwczesnego starzenia. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki. Jednocześnie hamuje procesy próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej. Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
Jest pomocnym środkiem w ograniczaniu szkodliwej flory, np. Helicobacter pylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka. Hamuje rozwój pleśni i drożdżaków – m.in. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu.
Ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów. Praktycznie jedna trzecia ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych. Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu.
Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok. 5% substancji w soli fizjologicznej) redukuje liczbę szkodliwych mikrobów i stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych. Zapobiega to zapaleniom ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, ataków astmy i infekcji zatok.
Warto także przepłukiwać usta rozpuszczonym w ślinie ksylitolem – nawet już po umyciu zębów.
Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo. Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować przejściowym rozwolnieniem, które mija w czasie potrzebnym na zwiększenie wydzielania właściwych enzymów. Dlatego nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie. Natomiast JECFA – organ doradczy WHO i FAO – stwierdza, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Ksylitol może w pełni zastąpić cukier do przyrządzania wielu potraw
Wyprodukowano w Finlandii.