|
Ksylitol 250g
Ksylitol został „po raz pierwszy” wynaleziony w 1891 roku, a jego ponowne odkrycie nastąpiło podczas II Wojny Światowej, gdy Finlandia cierpiała na niedostatek cukru. Wtedy właśnie udało się odkryć naukowcom jego formę niezależną od insuliny, co dzisiaj czyni go słodzikiem dostępnym również dla diabetyków.
Ksylitol jest naturalną substancją występującą we włóknistych jarzynach i owocach, w kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych, na przykład w brzozie – stąd też jego inna nazwa- cukier brzozowy. Ksylitol jest naturalnie wytwarzany w naszych organizmach, każdego dnia powstaje w normalnych procesach metabolicznych około 15 gramów tej słodyczy. W przeciwieństwie do cukru, który nazywany jest białą śmiercią, ksylitol wykazuje wiele prozdrowotnych cech: wspomaga pracę układu odpornościowego, ma właściwości bakteriobójcze – zapobiega rozwojowi bakterii oraz grzybów (również bielnika białego powodującego kandydozę), chroni przed chorobami degeneracyjnymi, na przykład osteoporozą, w wyniku stymulacji wchłaniania wapnia w jelitach ksylitol przyczynia się do utrzymania gęstości kości.
Ksylitol odkwasza organizm ponieważ w przeciwieństwie do cukru ma odczyn zasadowy. Ważne jest również to, że substancja ta nie posiada żadnych znanych właściwości toksycznych. Jedynie na początku zażywania ksylitolu lub spożywania go w większej ilości, może pojawić się dyskomfort w postaci biegunki.
Ksylitol wygląda i smakuje tak jak cukier. Na tym kończą się jednak podobieństwa obu substancji. Ksylitol stanowi naturalny stabilizator insuliny i nie powoduje nagłych przyrostów oraz spadków poziomu tego hormonu, w przeciwieństwie do cukru. W związku z tym żywność słodzona ksylitolem nadaje się doskonale dla osób chorych na cukrzycę, jak również dla tych, którzy pragną zrzucić nadmiar kilogramów.
Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe - powinien zostać zastąpiony ksylitolem w codziennej diety.
Cukier (np. sacharoza) zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast Ksylitol ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, jest więc zalecany przy osteoporozie.
Ksylitol równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii. Zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).
FDA i JEFCA organ doradczy WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że ksylitol jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie około 40g ksylitolu dziennie.
Zakres temperatur w jakich można stosować Ksylitol jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).
Skład: Cukier naturalny pozyskiwany z brzozy GMO FREE
Kraj pochodzenia: Finlandia
Do każdego zamówionego produktu dokładamy gratisy, żebyś był bardziej zadowolony z zakupów w ROSEHIP
|
|