KSYLITOL 250 G CUKIER BRZOZOWY PIĘĆ PRZEMIAN
Naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy
Biała, krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje jak cukier
W przeciwieństwie do cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy
Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni
W przeciwieństwie do cukru ksylitom zawiera jednak aż o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. W rezultacie może być stosowany również przez diabetyków. Spożywanie potraw i napojów na jego bazie zamiast cukru może się przyczynić do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi.
-ma o 40 % mniej kalorii i o 75 % mniej węglowodanów niz tradycyjny cukier
-ma 9-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru
-nie posiada żadnych właściwości toksycznych
-jest przetwarzany powoli, co powoduje małe zmiany w wydzielaniu insuliny
-wzmacnia układ immunologiczny
-opóźnia proces starzenia się organizmu
-nie fermentuje się w układzie pokarmowym
-zmniejsza apetyt na słodycze
-działa przeciwpróchniczo
-zwiększa przyswajanie wapna
UWAGA!
Nie należy spożywać zbyt dużo ksylitolu – bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15g – fińscy naukowcy dopuszczają spożywanie do 40g dziennie). Preparat do diety trzeba wprowadzać stopniowo, ponieważ nagłe przyjęcie dopuszczalnej ilości słodzika może wywołać biegunkę – ma to związek z koniecznością przystosowania się układu pokarmowego do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiącego ksylitol.