K S Y L I T O L
40% mniej kalorii niż zwykły cukier
1 kg
Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków.
Zalecany dla diabetyków.
Jest całkowicie bezpieczny niezależnie od stosowanej ilości dziennej.
Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15g. dziennie w procesach trawienia.
Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej.
Ksylitol jest substancją słodzącą pochodzenia roślinnego (zdrewniałe części roślin). W Finlandii określony jest potoczną nazwą "cukier brzozowy").
Nie zawiera GMO.
Skład: ksylitol
Masa netto: 1 kg
Najlepsze do spożycia przed: 25.04.2016
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna |
240 kcal
/1000kJ
|
Białko |
0,0g |
Węglowodany
- w tym cukry
- w tym alkohole
wielowodorotlenowe
|
99,8g
0,2g
98,5g
|
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe
nasycone
|
0,0g
0,0g
|
Błonnik |
0,0g |
Sól |
0,01g |
Sód |
0.004g |
Indeks glikemiczny |
IG: 13 |
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|