KSYLITOL CUKIER BRZOZOWY 100% FIŃSKI 0,25 KG
Doskonale zastępuje sacharozę, pozbawiony jest przy tym wad tradycyjnego cukru. Wysokiej jakości cukier brzozowy produkowany w Finlandii, pozyskiwany z drewna brzozy z niewielką domieszką wysokogatunkowych drzew liściastych.
Idealny dla diabetyków, osób chorych na grzybicę, odchudzających się.
Do słodzenia napojów, deserów, pieczenia, gotowania.
Bezpieczny dla dzieci.
Ksylitol jest cukrem pochodzenia naturalnego. Występuje on w owocach i warzywach, a nawet produkowany jest przez ludzki organizm. Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, jest słodszy od sacharozy i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest o 40% mniej kaloryczny i ma o 75% mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Wartość kaloryczna wynosi 2,4 kcal/g. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny.
Ksylitol jest jedynym słodzikiem posiadającym właściwości przeciw próchnicze oraz hamuje zapalenie dziąseł i ozębnej. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki. Jest on najsłodszym ze wszystkich polioli. Około 30% spożytego ksylitolu zostaje wchłonięte przez wątrobę, a pozostała część zaabsorbowana zostaje w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (chorzy na cukrzycę) lub nie chcą używać cukru. Jest praktycznie jedynym cukrem dla diabetyków.
Cukier ten dostępny jest pod wieloma postaciami. W formie krystalicznej zapewnia przyjemny, naturalny efekt chłodzenia, większy niż u innych polioli. Może być stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest również w gumach do żucia, dropsach i aerozolach do nosa.
Ksylitol stosowany jest w:
- żywności
- gumach do żucia
- słodyczach
- higienie jamy ustnej (do płukania jamy ustnej i zębów)
- farmaceutykach
- produktów dietetycznych
- kosmetykach