Ksylitol, to niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozowej. Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier różni się jednak od niego znacznie. Przede wszystkim związek ten ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny toteż jest idealny dla osób, które nie mogą stosować tradycyjnego cukru. Stosowany też w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, chorób nowotworowych, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach. Dzieciom powyżej 3 roku życia ksylitol podaje się przy skłonności do przeziębień, pasożytów, alergii i astmy, przy infekcjach uszu i zatok. Ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Oprócz tego nie posiada żadnych znanych właściwości toksycznych. W początkowym okresie jego zażywania u wrażliwych osób mogą pojawić się lekkie biegunki i kurcze, które powinny wkrótce ustąpić. Ksylitol może być używany jako słodzik do napojów, a także jako słodka przyprawa do dań gotowanych i pieczonych. |