Opasła księga zawierająca polskie przepisy na wszelkie dania. Książka opracowana przez byrektorkę Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego
MARIA DISSLOWA
JAK GOTOWAĆ - PRAKTYCZNY PODRĘCZNIK KUCHARSTWA
PORADNIK WE WSZYSTKICH SPRAWACH ODŻYWIANIA, ZESTAWIANIE MENU, URZĄDZANIE PRZYJĘĆ, DEKORACJA STOŁU
Wolumin wydany Nakładem Wydawnictwa Polskiego R. Wegnera, Poznań 1932 rok. Ksiażka nagrodzona na Mędzynarodowej Wystawie Sztuki Kucharskiej. Książka z licznymi rycinami, ilustracjami, zdjęciami i barwnymi tablicami. Księga liczy 871+12 stronic. Wolumin zawiera miedzy innymi: ROSOŁY, BARSZCZE, ZUPY, PASZTETY, PRZEKĄSKI, RYBY, RAKI, OSTRYGI, MIĘSO, WOŁOWINA, BARANINA, WIEPRZOWINA, CIELĘCINA, DRÓB, DZIKIE PTACTWO, KRÓLIKI, JAJA, OMLETY, SAŁATYJARZYNY, GRZYBY, KASZE, MĄKI, LEGUMINY, PIECZYWO, CIASTKA, CIASTA, TORTY, GALARETY, KREMY, LODY, KOMPOTY, KONFITURY, SOKI, MARMOLADY, NAPOJE ZIMNE, NAPOJE GORĄCE, WÓDKI (HERBATÓWKA, JAŁOWCÓWKA, JARZĘBIAK, KAWÓWKA, KMINKÓWKA, OWOCÓWKA, KORZENNA, KRUPNIK, KONIAK DOMOWY, MIODÓWKA, ŻOŁĄDKOWA, MORELÓWKA, POMARAŃCZÓWKA itd), NALEWKI(WIŚNIÓWKA, LIKIER ANGIELSKI, RATAFJA, CURACAO, LIKIER KAWOWY, ALKOHOL Z KWIATU LIPOWEGO itd), LIKIERY, ZIMOWE ZAPASY. Księga w oryginalnej oprawie wydawniczej, oprawa z tłoczeniem. Oprawa mocno pościerana, ślady licznego używania, podklejony grzbiet, przebarwienia, slad dawnego zalania. Rarytas kolekcji polskich ksiąg kucharskich.
POLECAM FNR !!!