"ZAMIEŃ CHEMIĘ NA JEDZENIE" - JULITA BATOR
„Zamień chemię na jedzenie” Julity Bator to książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Granola (MUSLI)
Składniki:
płatki owsiane - 4 szklanki
pestki słonecznika - 1 garść
pestki dyni (lub orzechy laskowe) - 1 garść
migdały pokrojone (lub płatki migdałowe) - 1 garść
rodzynki - 2 garście
sezam - 1 garść
miód (lub syrop słodowy) - kilka łyżek
sól - 1/2 łyżeczki
olej - kilka łyżek
ewentualnie 1 łyżeczka cynamonuewentualnie kilka kostek tartej gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać (oprócz płatków migdałowych, rodzynek i czekolady).
Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze ok 180 C ok. 40 minut co jakiś czas mieszając.
Jeśli zamiast całych migdałów używamy płatków migdałowych, należy dodać je pod koniec pieczenia, by się nie przypaliły.
Po wystudzeniu dodać rodzynki, ewentualnie startą gorzką czekoladę.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Ps.
Wspaniałe musli i wiadomo co się je. Nie trzymam się dokładnie przepisu, dodaję to co lubię (np. siemię lniane, orzechy włoskie, imbir mielony).
Piekę ok. 25 min i wystarczy. Wszystko zależy od piekarnika. Trzeba pilnować podczas pieczenia aby musli się nie przypaliło. Przepis pochodzi z książki pt. "ZAMIEŃ CHEMIE NA JEDZENIE" Julity Bator
Książka dostępna w sklepie w kategorii: KSIĄŻKI
Na początku trzeba chcieć!
Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Oprawa: miękka
Liczba stron: 286
Rok wydania: 2013
Zapraszamy do sklepu internetowego: