.
Jesteś osobą, która dba o siebie i swoich bliskich?
Chcesz pozbyć się dolegliwości, mieć więcej energii i żyć zdrowiej?
Dziś do najskuteczniejszych zabójców społeczeństwa Zachodu należą nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca i nadciśnienie. Większości tych chorób można zapobiegać, stosując odpowiednią dietę. Odporność i kontrola masy ciała to dwa czynniki kluczowe z punktu widzenia zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób oraz łagodzenia ich przebiegu. W obu przypadkach dużą rolę odgrywa rodzaj pożywienia.
Poznaj korzyści płynące z picia soków:
• Łatwe przyswajanie
• Źródło wody
• Działanie oczyszczające
• Energia do życia
• Przeciwutleniacze
• Cukry naturalne
• Chlorofil
• Bogate źródło błonnika.
Poznaj zalecania dotyczące zdrowego odżywiania się:
• Jedz co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie.
• Wybieraj przede wszystkim owoce i warzywa kolorowe, takie jak słodka papryka, ciemnozielone warzywa liściaste, pomarańcze, marchew, brzoskwinie czy jagody.
• Zamiast oczyszczonych ziaren i białej mąki, stosuj produkty pełnoziarniste.
Ta książka rozwiąże problemy zdrowotne Twoje i Twojej rodziny!
W książce znajduje się lista schorzeń wraz z zaleceniami dotyczącymi możliwości ich łagodzenia za pomocą naturalnych produktów żywnościowych.
Problemy układu krążenia:
• miażdżyca,
• wysoki cholesterol,
• nadciśnienie tętnicze.
Problemy układu pokarmowego:
• zgaga,
• zaparcia,
• zespół jelita drażliwego,
• nieswoiste zapalenie jelit,
• rak jelita grubego.
Zaburzenia układu wydzielania wewnętrznego:
• zaburzenia równowagi hormonalnej,
• nadczynność tarczycy,
• niedoczynność tarczycy,
• cukrzyca.
Zaburzenia układu odpornościowego:
• częste i przewlekłe infekcje,
• choroby nowotworowe,
• stany zapalne,
• alergie.
Zaburzenia układu mięśniowo-szkieletowego:
• zapalenie stawów,
• osteoporoza,
• bóle w dolnej części pleców,
• skurcze mięśni,
• skręcenia i zwichnięcia.
Zaburzenia układu nerwowego:
• lęki,
• depresja,
• sezonowe zaburzenie afektywne,
• utrata pamięci, ograniczenie funkcji poznawczych.
Zaburzenia układu oddechowego:
• astma i alergie,
• infekcje układu oddechowego,
• rak płuc.
Ponadto w książce znajdziesz:
• 350 receptur,
• informacje na temat 7 głównych układów naszego ciała, a w szczególności na temat ich roli w zachowaniu zdrowia, potencjalnych schorzeń oraz zmian, jakie można wprowadzić w diecie i stylu życia, aby utrzymać optymalny poziom ich funkcjonowania,
• 128 zdjęć owoców, warzyw i ziół, a także informacje na temat ich właściwości leczniczych oraz rady dotyczące zakupów i przechowywania produktów,
• kolorowe zdjęcia, inspirujące do robienia soków.
Ciesz się smakiem warzyw i owoców w postaci soków, toników, napojów oczyszczających i pobudzających trawienie, herbat, przecierów, koktajli i doskonałych zamienników dla kawy czy herbaty, a także mrożonych przekąsek.
Pat Crocker specjalizuje się w zielarstwie kulinarnym i ekonomii gospodarstwa domowego. Od ponad 25 lat pisze, wykłada i organizuje prezentacje na temat ziół oraz zagadnień związanych ze zdrowiem. Pierwsze wydanie tej książki zostało uhonorowane nagrodą 2000 International Cookboook Revue Award.