Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

książka przemysł mięsny MIĘSO ŻYWIEC DODATKI itp.

21-12-2014, 21:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 39.99 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 4906842411
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 5   
Koniec: 21-12-2014 21:35:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny      7,50 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy        11,00 zł

     

     

W podręczniku omówione są zagadnienia dotyczące charakterystyki żywca rzeźnego i mięsa jako podstawowych surowców przemysłu mięsnego. Oprócz tego omówione zostały następujące surowce: tłuszcz zwierzęcy, jadalne produkty uboczne, niejadalne produkty uboczne oraz przyprawy, warzywa, dodatki mączne i kasze, a także jelita i osłonki sztuczne jako osłonki do wędlin i wyrobów wędliniarskich
Książka   jest   przeznaczona   dla   uczniów   kl.   II   technikum przemysłu   spożywczego,   specjalność   -   technologia   przetwórstwa,   mięsnego.   Książka,   może   być  również   wykorzystana przez pracowników przemysłu mięsnego
 
            surowce podst przem miesnym 00

surowce podst przem miesnym 01

surowce podst przem miesnym 02

surowce podst przem miesnym 03

surowce podst przem miesnym 04

surowce podst przem miesnym 05

surowce podst przem miesnym 06

surowce podst przem miesnym 07

surowce podst przem miesnym 08


image hosting

   
 
      Oprawa:  
twarda
     Format: 
15x21
                cm               
          Ilość stron: 
356
   str. 
    Nakład: 
egz.
 Stan: 

db= podniszczenie okładki i wyklejek : przytarcia, odbarwienia. Pomazanie długopisem tylnej wyklejki i ostatniej strony. Zadarcie ostatniej strony. Zamazania długopisem na pierwszej stronie spisu treści. Kilka kresek długopisem na stronie 95 i 73.
             
             Tytuł - autor - wydawnictwo 

 TADEUSZ KŁOSSOWSKI
SUROWCE PODSTAWOWE W PRZEMYŚUE MIĘSNYM
WYDANIE II POPRAWIONE I UZUPEŁNIONE
WARSZAWA   1962 WYDAWNICTWO   PRZEMYSŁU   LEKKIEGO   I   SPOŻYWCZEGO


     Spis treści: 

SPIS TREŚCI
Rozdział   I.   Wiadomości wstępne
Str.
 surowców   podstawowych
b. c.
2. 3,
 Zasady   magazynowania  pomocniczych      . a.   Podział  surowców
 Warunki  magazynowania  .      .
 Wpływ   warunków   magazynowania
surowców...........
d.   Opieka   nad   surowcami                i składowania..........
e.   Walka  ze  szkodnikami w magazynach
 Ubytki towarowe.......
 Ocena organoleptyczna mięsa      .      .
 na   jakość  pomocniczymi   podczas
 o   surowcu   i   artykułach
Rozdział   II.   Żywiec rzeźny 1,   Baza surowcowa
a.   Wiadomości   wstępne
rzeźnych        .                                  .....
b.   Kształtowanie się produkcji hodowlanej ,
c.   Baza paszowa i pomoc państwa dla gospodarstw indywidualnych           
d.   Rozwój hodowli zarodowej      .
e.   Hodowla i produkcja zwierząt gospodarskich 2.   Typy użytkowe i rOC5ir
a.   Typy użytkowe
b.   Typy użytkowo   i
c.   Rasy owiec i kic si                    i kowania
d.   Kozy i ich uiyiko
e.   Rasy koni  i  fypv  id,   „     tvVc  n
f.   Króliki i ich uztkowdiL.
g.   Rejonizacja  2vvicrz4t Ocena zwierząt rzeźnych
a.   Cel oceny i krytef
b.   Oznaki zdrowia .
c.   Płeć
d.   Wiek zwierząt rzeź
e.   Żywienie   i   pielęgnowanie
f.   Opas  i tucz przemysłowy
3.
7 7 8
8
12 14
16 19
22
22
22 23
26 27 28 30 30 36 42 45 46 50 51
Str.
g.   Ocena stopnia utuczenia i umięśnienia .                         86
4.   Obrót  zwierzętami rzeźnymi .                                           
a.    Skup   zwierząt  rzeźnych......     .            88
b.   Bazy   zbiorcze..........            92
c.   Klasyfikacja handlowa w skupie.....
d.   Klasyfikacja trzody chlewnej .      .
e.   Klasyfikacja   bydła   i   cieląt......            07
f.   Klasyfikacja   owiec........           102
g.   Klasyfikacja kóz.........           103
h.   Klasyfikacja   koni         ........           104
5.   Transport zwierząt rzeźnych.......           104
a.   Wiadomości wstępne........           104
b.   Przygotowanie do transportu i załadunku zwierząt rzeźnych....    107
c  Normy załadunku zwierząt rzeźnych .                             109
t             d.   Obowiązki   konwojentów   ,......           110
e.   Wpływ transportu na ubjtki ciężaru .                             112
f.   Wyładunek zwierząt rzeźnych......           115
6.   Badania weterynaryjne zwierząt przed ubojem .      .           1is
a.   Organizacja nadzoru weterynaryjnego    .
b.   Choroby zakaźne zwierząt rzeźnych .                         n7
c.   Choroby pasożytnicze zwierząt rzeźnych .      .      .         121
d.   Inne choroby i wady zwierząt rzeźnych .                    125
Rozdział   III.   Mięso .                          .......          126
1.   Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii .      .          126
a.   Wiadomości wstępne     .            ......          126
b.   Budowa komórki.........          127
c.   Tkanki    ............          128
d.   Układy ciała...........          I39
2.   Normalne znamiona mięsa.......          159
a.   Pojęcie mięsa........            -          I59
b.   Skład chemiczny mięsa.....            -          i60
c.   Wartość odżywcza mięsa.....           -           16(5
d.   Zewnętrzne cechy normalnego mięsa .                         1^2 3.  
Wadliwe znamiona mięsa........         l8^
a.   Mięso zwierząt ciężarnych.......          18C
b.   Mięso zwierząt niedojrzałych......           I81
c.   Mięso o niewłaściwym zapachu i smaku .      .     -           182
d.   Mięso o nienormalnym zabarwieniu .                             182
e.   Mięso  o  zmianach chorobowych.....           I83
f.   Mięso zwierząt ubitych wadliwie.....            I84
g.   Mięso zwierząt ubitych  z konieczności  .     .     -           I84   
Zmiany poubojowe mięsa........           l85-
a.   Wiadomości wstępne........           I85
b.   Dojrzewanie  mięsa.....            -                 190
Str.
c.   Autoliza   mięsa        .     ........          193
d.   Rozkład gnilny..........           194
e.   Inne przyczyny psucia się mięsa.....           197
Rozdział   IV.   Mięso jako surowiec i artykuł zbytu .      .          200
1.   Tusze  zwierząt  rzeźnych........          200
a.   Pojęcie    tuszy..........          200
b.   Mięso   z  królików.......      .      .          204
c.   Klasyfikacja tusz, półtusz i ćwierćtusz zwierząt rzeźnych.....  205
d.   Badanie poubojowe i znakowanie mięsa .                      212 2.  
Rozbiór tusz............          216
a.   Wiadomości  wstępne........          216
ta.   Rozbiór tusz na części zasadnicze .     .     .     . .   .          216
c.   Produkcyjny rozbiór tusz — wykrawanie mięsa          233
d.   Mięso   porcjowane        ........           234
Rozdział   V.    Uboczne  produkty  jadalne.....          242
1.   Uwagi   wstępne........                      242
2. Charakterystyka    i   użytkowanie    ubocznych    produktów jadalnych....    243
Rozdział  VI.  Tłuszcze zwierzęce     .     .     .     .     .     .     .          253
1.   Własności chemiczne  i fizyczne......          258
a.   Skład chemiczny tłuszczu.......          258
b.   Własności fizyczne .                                                         261 2.  
Surowce do produkcji tłuszczów spożywczych .      .          263
a.   Tłuszcze wieprzowe........          263
b.   Surowy łój wołowy i barani......          265
3.   Konserwowanie   surowca   tłuszczowego   .                            266
4.   Tłuszcze   zwierzęce   topione   .                                              269
a.   Charakterystyka tłuszczów topionych .                            269
b.   Wymagania   jakościowe    dla    tłuszczów   topionych                  272
c.   Opakowanie   i  przechowywanie   tłuszczu   topionego                 273
Rozdział   VII.   Uboczne produkty niejadalne .                            275
1.   Wiadomości wstępne.........          275
2.   Krew.............          276
3.   Skóry surowe..........-          280
4.   Surowiec   farmaceutyczny.......          283
a.   Gruczoły  o  wydzielaniu  wewnętrznym  .     .      . '        284
b.   Gruczoły   o    wydzielaniu   wewnętrznym   i    zewnętrznym (mieszanym).     287
Str.
c.   Konserwacja   gruczołów     .     .     .     .     .     .     .          288
d.   Tkanki i płyny..........           289
e.   Błony śluzowe  żołądka.......          289
5.   Rogi, kopyta i racice........                290
6.   Szczecina i włosie..........          293
7.   Kości.............          296
8.   Wykorzystanie   innych  produktów   ubocznych  niejadalnych     ...    299
Rozdział   VIII.   Przyprawy,  dodatki  i materiały pomocnicze ......          300
1.   Wiadomości wstępne.........          300
2.   Magazynowanie  przypraw  i  dodatków   .                            301
3.   Sól kuchenna i składniki peklujące ,                               302
a.   Sól   kuchenna    .                               .....         302
b.   Azotany i azotyny .                          .....         306
c.   Cukier                        .     .            ......         308
d.   Mieszanki i solanki peklujące......         309
4.   Przyprawy    .              310
a.   Przyprawy krajowej       .                                               310
b.   Przyprawy   importowane   .                                         316
c.   Namiastki przypraw      .                  .....         323
5.   Dodatki pochodzenia  roślinnego  .                                    324
a.   Warzywa       .                               ......         325
b.   Kasze  i  dodatki  mączne  .                                          329
6.   Dodatki pochodzenia zwierzęcego......         333
7.   Osłonki naturalne  .                               .....         336
a.   Wiadomości wstępne     .            ......         336
b.   Obróbka  jelit    .      ........               341
c.   Sortowanie jelit..........           342
d.   Magazynowanie   jelit         .......          345
e.   Przydatność  użytkowa  jelit    .                                        348 8. 
 Osłonki sztuczne..........          349
a.   Wiadomości wstępne     .              ......          349
b.   Osłonki  pergaminowe........          350
c.   Osłonki natronowe........-           350
d.   Osłonki  celofanowe........          351
e.   Osłonki polietylenowe  .      .......          353
f.   Osłonki  pliofilmowe........           353
g    Osłonki sztuczne białkowe.......           353
9.   Powłoki jako  środki  konserwujące.....           355

               Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) : 

 

rys.

 

 

KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


"Moja strona" w Allegro

Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.

 

vcncvniisndifnhkmsfj14o08o