Sporządzanie wspaniałych win i piw
w gospodarstwach domowych, dworach, zajazdach, klasztorach
ma na ziemiach polskich długą tradycję.
Dziś tradycję tę podtrzymują hobbyści starający się uzyskać trunki o wyjątkowym,
niepowtarzalnym smaku i aromacie,
inne od tych, które można kupić w sklepach.
Wielu z nas pragnie mieć swą mini - winnicę czy mikro - browar...
z myślą o nich powstał ten poradnik.
Zawarto w nim najważniejsze wskazówki dotyczące kolejnych etapów przygotowania wina i piwa domowego,
oraz pięćdziesiąt przepisów na sporządzenie tych trunków.
Książka autorstwa Ewy Kwapisz.
Książka liczy 151 stron.
Spis treści:
WINO DOMOWE | PIWO DOMOWE |
---|
1. Czym jest wino (definicja, historia i rodzaje win) | 1. Czym jest piwo, walory zdrowotne piwa |
2. Walory Zdrowotne wina | 2. Warzenie piwa domowego moim hobby |
3. Owoce - podstawowy surowiec winiarski | 3. Surowce piwowarskie |
4. Inne surowce winiarskie: miód, zboża, suszone owoce | 4. Technologia piwowarstwa |
5. Składniki chemiczne owoców | 5. Warzenie piwa z koncentratów brzeczki piwnej |
6. Dodatki stosowane przy wyrobie win | 6. Sprzęt do piwowarstwa domowego |
7. Istota fermentacji | 7. Drożdże piwowarskie |
8. Drożdże winiarskie | 8. Proces fermentacji |
9. Podstawowy sprzęt winiarski | 9. Rozlew piwa do butelek (fermentacja druga) |
10. Zasady obowiązujące przy wyrobie win domowych | 10. Warzenie piwa domowego z. użyciem koncentratów Firmy Coopers |
11. Przygotowanie moszczu | 11. Eksperymenty piwowarskie |
12. Doprawianie moszczu | 12. Przygotowanie brzeczki piwnej ze słodowanego ziarna jęczmienia (słodu) |
13. Pożywki dla drożdży winiarskich | 13. Wskazówki dodatkowe dla hobbystów warzących piwo z wykorzystaniem koncentratów brzeczki Coopersa |
14. Przygotowanie szczepionki drożdży | |
15. Proces fermentacji | |
16. Obciąg wina | |
17. Dojrzewanie, leżakowanie win | |
18. Filtrowanie i klarowanie win | |
19. Prace kiperskie | |
20. Rozlewanie wina do butelek | |
21. Utrwalanie win | |
22. Przechowywanie win | |
23. Wady i choroby win | |
24. Miody pitne | |
25. Wina aromatyzowane | |
26. Wina musujące | |
27. Przepisy na wina i miody pitne | |