Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

książka PIEKARSTWO SUROWCE mąka mleko zboże jaja

30-01-2015, 19:58
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 14.99 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 5013366986
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 30-01-2015 19:38:16

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny      5,00 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy       6,00 zł

     

     

    REDAKTOR:  MGR   INŻ.  KIR A   CZAPLE JE WICZ OKŁADKĘ  PROJEKTOWAŁ:   STANISŁAW  STOSIEK
    Książka zatwierdzona przez Ministerstwo Oświaty i Szkolnictwa Wyższego dla uczniówT kl. I zasadniczej szkoły zawodowej, zawód: piekarz. Może być również wykorzystana jako książka pomocnicza dla kl. I technikum, specjalność piekar-stwo   oraz   dla   kl.   I   zsz,   zawód:   ciastkarz-cukiernik.
    Książka omawia podstawowe wiadomości dotyczące właściwości surowców i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle piekarskim. Zaznajamia z zasadami i metodami organoleptycznej ich oceny, z przyczynami zmian wpływającymi na ich jakość oraz metodami przeciwdziałania zmianom szkodliwym w czasie przechowywania surowców oraz składowania   gotowych   produktów   z   uwzględnieniem   przepisów   bhp   i  p.poz,
    Wydanie II nie  zmienione 
     
                surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 00

    surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 01

    surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 02

    surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 03

    surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 04

    surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 05

    surowce mat pom piekarstwie jakubczyk 06

       
     
          Oprawa:  
    miękka
         Format: 
    15x21
                    cm               
              Ilość stron: 
    207
       str. 
        Nakład: 
    egz.
     Stan: 

    dst+ podniszczenie okładki, zadarcia na grzbiecie, zagięcia rogów stron
                 
                 Tytuł - autor - wydawnictwo 

    TADEUSZ JAKUBCZYK
    SUROWCE MATERIAŁY POMOC
    W PIEKARSTW
    WARSZAWA PAŃSTWOWE WYDAWNICTWA SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO
    1970


         Spis treści: 

    SPIS TREŚCI
    I. Zagadnienia  wstępne  z  nauki  o  surowcach   .      . 9  .      .      .      .         6
    1.   Zakres   nauki   o   surowcach   oraz   ich   charakterystyka   chemiczna   i   biologiczna...........         6
    2.   Zasady normalizacji surowców.........         7
    3.   Zasady   badania   organoleptycznego   surowców      ....         9
    II. Magazynowanie   surowców...........       11
    1.   Przemiany zachodzące w surowcach podczas magazynowania       11
    2.   Sposoby zapobiegania przemianom w przechowywanych surowcach      ...............       14
    3.   Warunki przechowywania niektórych surowców piekarskich       16
    4.   Wilgotność   powietrza   i   jej   rola........       17
    Pojęcie   wilgotności   bezwzględnej   i   względnej   ....       17
    Pomiary   wilgotności   powietrza........       19
    Wpływ   wilgotności   powietrza   na   przechowywane   surowce       22
    5.   Wyposażenie   magazynu..........       23
    6.   Organizacja   pracy   w   magazynie........       26
    7.   Ubytki   naturalne............       27
    8.   Wymagania   bezpieczeństwa   i   higieny   pracy   oraz   ochrona przeciwpożarowa   w   magazynach........       29
    III.  Zboża.................       32
    1.   Podział zbóż i budowa ziarna zbożowego......       32
    2.   Ważniejsze  zanieczyszczenia  i  choroby  zbóż  .....       35
    3.   Szkodniki  magazynowe  i  ich  zwalczanie......       38
    4.   Towaroznawcza   ocena   ziarna........         .43
    5.   Zasady   przechowywania   zbóż.........       47
    Obniżanie   wilgotności   ziarna.........       48
    Obniżanie   temperatury   ziarna.........       48
    6.   Wpływ  jakości  ziarna  zbożowego   na   jakość  mąki   ...       51
    IV.   Mąka.................       55
    .Ą    1.   Przemiał   ziarna   na   mąkę..........       55
    1    2.   Ogólna   charakterystyka   mąki.........       66
    3!   Podstawowe  składniki występujące  w  mące,  ich   charakterystyka i znaczenie technologiczne ........       63
    Cukry   (węglowodany).....,......       63
    Substancje   białkowe  mąki   i   gluten.......       67
    Tłuszcze..............      .       69
    Kwasowość   mąki............    .70
    4.   Enzymy   występujące  w  mące   i   ich   znaczenie   ....       71
    Ogólne  wiadomości   o   enzymach........       71
    Enzymy   mąki.....-......
    5.   Wartość   wypiekowa   mąki.......
    Mąka   pszenna..........
    Mąka   żytnia...........
    6.   Normy   i   wymagania   jakościowe   dla   mąki
    7., Mąki ze zbóż niechlebowych i roślin strączkowych ! ^ 8.   Transport   i   przechowywanie   mąki     . v-9.   Otręby i ich zastosowanie w piekarstwie .
    10.   Gatunki handlowe kasz........
    11.   Ocena   jakościowa   mąki.......
    Ocena   organoleptyczna.........
    Ocena laboratoryjna.........
    V.  Ziemniak   i   przetwory   ziemniaczane
    1.    Budowa i skład chemiczny ziemniaka
    2.    Krochmal ziemniaczany  ....
    3.    Syrop skrobiowy i glukoza  .
    73
    75 75 77 79 83 85 89 89 90 91 94
    99
    99 [zasłonięte] 103
    VI.  Cukier   i   miód..............106
    1.   Technologia   cukru   buraczanego
    2.   Gatunki  handlowe  i  przechowywanie  cukru
    3.   Miód   naturalny......      .
    4.   Miód   sztuczny........
    5.    Badanie i ocena miodu......
    Ocena   organoleptyczna   ......
    Ocena   analityczna.......
    VII. Owoce   i   przetwory   owocowe
    106 [zasłonięte] 110 112 [zasłonięte] 113 114
    115
    1.    Ogólna   charakterystyka   owoców........      115
    2.   Opakowania   i   przechowywanie   owoców......      117
    3.   Półprzetwory,  przetwory  i  konserwy  owocowe     ....      119
    Pulpy i przeciery owocowe..........      120
    Dżemy         ...............      121
    Marmolady..............      121
    Syropy owocowe.............      122
    4.   Magazynowanie przetworów owocowych i ich ocena .      .     .      122
    VIII.  Drożdże................      125
    1.   Ogólna   charakterystyka   drożdży.........   125
    2.   Produkcja  drozdy  prasowanych  i  suszonych  .      .      .      .   _ -      129
    3.   Zmiany   zachodzące   w   drożdżach   podczas   przechowywania      131
    4.   Warunki  składowania  drożdży.........      132
    5.   Ocena towaroznawcza drożdży.........      134
    IX. Woda.................      138
    1.   Znaczenie wody w przemyśle piekarskim....._   -     l^
    2.   Wymagania   stawiane   wodzie   używanej   w   przemyśle   piekarskim      ...........      ....     14-
    3.   Twardość   wody.............     zy:
    4.   Ocena jakości wody............     14
    X. Mleko i wybrane przetwory z mleka  .      .      .     .      .            ,            145
    1.    Wiadomości   ogólne............       145
    2.     Charakterystyka  mleka  ...........        146
    3.    Mleko   spożywcze............        148
    Kontrola  jakości  mleka spożywczego......            150
    4.   Mleko   odtłuszczone   i  mleko   ukwaszone......      151
    5.   Twarogi...............      153
    6.   Mleko   w   proszku............      154
    XI. Jaja i ważniejsze przetwory z jaj.........      159
    1.   Ogólna charakterystyka jaj .            ........      159
    2.   Gatunki handlowe jaj  i wymagania jakościowe  .      .      .      .      161
    3.   Ocena  jakości  jaj............      165
    4.   Pakowanie  i przechowywanie  jaj........      166
    5.   Przetwory   jajczarskie...........      163
    II. Tłuszcze................      170
    1.   Ogólna charakterystyka  i podział tłuszczów.....      170
    2.   Masło................      171
    3.   Smalec...............      172
    4.   Margaryna..............      173
    5.   Tłuszcze   specjalne............      176
    6.   Oleje jadalne .                         ..........      177
    XIII.  Inne   surowce       .            ............      179
    1.   Wiadomości   ogólne............      179
    2.   Preparaty   słodowe.............      180
    Mąka   słodowa      ............      180
    Ekstrakty i syropy słodowe..........      181
    3.   Sól   kuchenna.............      183
    4.   Substancje   smakowo-zapachowe      ........      186
    5.   Przyprawy..............      189
    6.   Chemiczne   środki   spulchniające........      193
    XIV.   Wybrane   materiały   pomocnicze     .      .........      197
    1.   Paliwa...............      197
    Paliwa   stałe   ...............      198
    Paliwa   płynne...........                  201
    Paliwa   gazowe.............      201
    2.   Opakowania..............      202
    Papier  i  opakowania  papierowe.........      203
    Opakowania  z  tworzyw  sztucznych      .......      206

                   Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) : 

     

    rys.

     

     

    KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


    "Moja strona" w Allegro

    Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




    Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.

     

    vcncvniisndifnhkmsfj13o03o



     

    [DANE_EU][KOD][/KOD][WYS]48[/WYS][TYP]0[/TYP][SKL_ID]0[/SKL_ID][SKL_TXT][/SKL_TXT][WZN]0[/WZN][/DANE_EU]