Doniesienia, iż mięso nie jest niezbędnym składnikiem naszej diety, pojawiły się w literaturze medycznej już 20 lat temu, ale prawdziwa rewolucja żywieniowa rozpoczęła się kilkanaście lat temu w Stanach Zjednoczonych, gdy lekarze zrzeszeni w Komitecie Lekarzy Odpowiedzialnej Medycyny ogłosili kilkudziesięciostronicowy program żywieniowy, będący rezultatem kilkunastu lat obserwacji i doświadczeń, pt.: Cztery Nowe Grupy Pokarmowe, w którym mięso i nabiał – produkty dotychczas traktowane jako niezbędne dla życia – zostały uznane za główne źródło chorób. Te pokarmy nie są potrzebne w ludzkiej diecie – tak brzmiało zdanie zamykające pracę. Za pożądane uznano: zboża, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce. Dieta warzywna z dodatkiem ciemnego, razowego chleba, kasz, ryżu, orzechów i owoców jest dietą optymalną, dostarczającą naszemu organizmowi wszystkiego, czego on sobie życzy. Wszystko to, co jemy ponad to – aby dogodzić podniebieniu, „pracuje” na lekarzy.
Polecamy książkę wszystkim, którzy mają dosyć przepisów wegetariańskich ociekających jajami, mlekiem i podobnymi produktami.
Ponadto ciekawe rozdziały: 5 powodów dla których warto nie jadać mięsa, obszerny przewodnik po świecie kulinariów, cukier – czy jest wegetariański?
A także 300 przepisów na zdrowe i smaczne dania, przepisy na szczególne okazje. Jest też Piknikowy koszyk, o fałszywych sprzymierzeńcach w kuchni i o dodatkach do żywności.