Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KSIĄŻKA KUCHARSKA PRAKTYCZNY KUCHARZ 1930 RZADKOŚĆ

18-07-2015, 16:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 299.99 zł     
Użytkownik ksiazkaolsztyn
numer aukcji: 5525705179
Miejscowość Olsztyn
Wyświetleń: 7   
Koniec: 18-07-2015 15:43:24
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem licytacji jest dość rzadka publikacja:

 

PRAKTYCZNY KUCHARZ WARSZAWSKI

 

ZAWIERAJĄCY 1503 PRZEPISY RÓŻNYCH POTRAW

 

ORAZ

 

PIECZENIA CIAST I SPORZĄDZANIA

 

ZAPASÓW SPIŻARNIANYCH

 

WARSZAWA 1930 r.

 

NAKŁADEM KSIĘGARNI F.HOESICKA

 

zakłady graficzne Elektoralna 15 WARSZAWA

 

str 606 + 22 ( spis treści )

 

TWARDA WSPÓŁCZESNA PŁÓCIENNA OPRAWA INTROLIGATORSKA

 

BLOK ZWARTY

 

WSZYSTKIE KARTKI MOCNO TRZYMAJĄ SIĘ GRZBIETU

 

Wewnątrz NIE MA żadnych notatek ani podkreśleń

 

Śladowe poplamienia i przetarcia - patrz zdjęcie numer dwa

 

Poplamienia są tylko do trzynastej strony...

 

Brak podpisów i pieczęci

 

Rogi minimalnie pozaginane

 

Nasz ANTYKWARIAT był w posiadaniu w swej dziesięcioletniej historii kilku egzemplarzy tej książki...

 

Nigdy jednak w tan dobrym stanie jak powyższy egzemplarz

 

stan DOBRY + / BARDZO DOBRY - ( biorąc pod uwagę wiek publikacji )

 

Na zdjęciu numer 6 i 7 fragment spisu treści

 

Na zdjęciu numer 8 grzbiet publikacji

 

Osiem realnych zdjęć powyżej

 

Opis:

 

Praktyczny kucharz warszawski to wyjątkowo obszerna i praktyczna książka kucharska zawierająca ponad tysiąc pięcset przepisów regionalnej, mazowieckiej kuchni. We wstępie autor zaznacza, że ksiażka ma uniwersalny charakter i jest przeznaczona dla wszystkich kobiet wiejskich i miejskich, młodych mężatek i niewiast bardziej doświadczonych w gospodarowaniu. Jest to nie tylko książka kucharska, ale i swoisty przewodnik po tym, co każda gospodyni wiedzieć powinna. Ponad trzysta zawartych tu porad dotyczy chowu domowych zwierząt, prania kolorowych tkanin, sposobów wywabiania trudnych plam i sporządzania środków czystości. To, co odróżnia tę książkę od pozostałych publikacji kulinarych z tego okresu, to brak szczegółowych jadłospisów na każdy dzień roku. Tu autor postanawia dać jedynie wskazówki, jak urządzić jadalnię i nakryć stół, podać obiad bardziej lub mniej wystawny, co zjeść na śniadanie lub kolację - wybór dań pozostawiając kucharkom i uzależniając od tego, co akurat znajduje się w spiżarniach...

 

tel: 507 [zasłonięte] 845 - ANTYKWARIAT

 

Dla chętnych doślemy dodatkowe zdjęcia oraz cały spis treści

 

W Warszawie oraz w Olsztynie istnieje możliwość odbioru osobistego

 

ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE