|
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST:
50 gramów KSIĄŻĘ PERSJI herbata zielona + czarna
SKŁAD : herbata czarna, herbata zielona, porzeczki,
papaja, kwiat róży, kwiat słonecznika,
kwiat malwy, aromat
opakowanie 50g
zapakowane w torebkę aroma save zgrzaną dla zachowania świeżości i aromatu
Trochę ciekawostek na temat zielonej herbaty
HERBATY ZIELONE Oprócz wspaniałego smaku zielona herbata ma także bardzo cenne właściwości lecznicze. Napar z niej nie musi być wcale zielony. Po zalaniu wodą otrzymujemy w filiżance jasny płyn o odcieniu przechodzącym od żółtego do brązu. Właściwości zielonej herbaty * Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk). * Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu. Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych. * Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%. * Wzmacnia zęby i kości. * Reguluje procesy trawienne. * Hamuje procesy starzenia. * Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania. * Chroni przed wirusami i grypą * Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi * Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu * Neutralizuje nikotynę. * Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask. Sposób parzenia Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 90 stopni Celsjusza (2-3 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 1-3 minuty. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, ale niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
|
|