|
Króliki. Reksy - użytkowanie futerkowe
autor: Bogusław Barabasz, Józef Bieniek
wydawca: PWRiL
rok wydania: 2008
ilość stron: 163
isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]99900
format: 145x205 mm
oprawa: miękka
cena katalogowa: 36,50 zł
nasza cena: 32,90 zł
Hodowla królików z przeznaczeniem na futro nigdy nie była zbyt rozpowszechniona. Od początków udomowienia królik znany był z doskonałego, wartościowego i dietetycznego mięsa, stąd też na przestrzeni wieków właśnie pozyskiwanie mięsa było głównym celem hodowli tego gatunku. Skórki królików, chociaż bardzo tanie, cechuje stosunkowo mała trwałość, co jest przyczyną ograniczonego ich wykorzystania w kuśnierstwie. Duże zdolności adaptacyjne królika do najróżniejszych warunków klimatycznych i sposobów utrzymania przyczyniły się do wyhodowania bardzo dużej liczby ras i odmian, wśród których tylko nieliczne reprezentują futerkowy typ użytkowania. Wśród najważniejszych ras futerkowych królików wymienić należy, m.in.: niebieskie wiedeńskie, białe wiedeńskie, francuskie srebrzyste, szynszylowe, srokacze, białe polskie i czarne podpalane.
Wyjątkowo piękna struktura okrywy włosowej królików tych ras oraz oryginalne warianty umaszczenia powodowały, że pozyskiwane z nich skórki znajdowały nabywców, były przerabiane na czapki, kołnierze oraz liczne dodatki do ubrań. Niezależnie od tego wykorzystywane były jako surowiec do podrabiania cenniejszych gatunków skór futerkowych, jak skórki rysi, lampartów, ocelotów, soboli czy skunksów. Ważną zaletą skórek królików futerkowych jest łatwość ich barwienia (zwłaszcza skórek jednobarwnych, białych) na różne kolory, normalnie niespotykane u zwierząt futerkowych, np. różowy, zielony, czerwony, lila itp. Uszlachetnione w taki sposób stanowią atrakcyjne dodatki do konfekcji młodzieżowej.
Spis treści:
Gospodarcze znaczenie królików futerkowych
Odmiany barwne królików krótkowłosych
Cechy budowy
Przegląd odmian barwnych
Podstawy pracy hodowlanej
Założenia ogólne
Struktura spokrewnień
Ocena wartości hodowlanej
Ocena wartości hodowlanej kastoreksów i reksów szynszylowych
Selekcja
Dobór do kojarzeń
Charakterystyka skóry i okrywy włosowej królików futerkowych
Stadia dojrzewania skóry i okrywy włosowej
Cechy okrywy włosowej w stadium pełnej dojrzałości
Pomieszczenia dla królików
Żywienie królików futerkowych
Ogólne zasady żywienia
Uwarunkowania fizjologiczne
Rola poszczególnych składników pokarmowych
Pasze stosowane w żywieniu królików
Praktyczne zalecenia żywieniowe
Rozród królików i odchów młodych
Krycie
Ciąża i wykoty
Odchów młodych przy matkach
Odsądzanie młodych od matek
Użytkowanie futrzarskie
Terminy uboju
Zasady uboju i wstępnej obróbki skór
Użytkowanie mięsne królików futerkowych
Ubój
Ocena użytkowości rzeźnej
Wartość odżywcza mięsa króliczego
Profilaktyka weterynaryjna i choroby królików
Choroby bakteryjne
Choroby wirusowe
Grzybice
Choroby inwazyjne
Choroby niezakaźne
Niedobory witaminowe
|