Mieszanka, która pozwoli przygotować kremowy lukier o smaku waniliowym, idealny do pokrycia ciasta i wykonywania dekoracji. Lekki, łatwy do ubicia lukier, który pozwoli wyczarować piękne dekoracje, zachowujące kształt. Wystarczy dodać zimną wodę i pyszny waniliowy, kremowy lukier.
Lukier nadaje się do ozdabiania cupcake’ów i ciast. Wystarczy go na pokrycie tortu o średnicy ok. 23 cm lub ciasta 22 x 33 cm.
W celu uzyskania przestrzennych dekoracji - kwiatów, gwiazdek, muszelek i innych - można użyć worka dekoratorskiego z odpowiednio dobraną tylką (końcówką).
Z mieszanki można uzyskać 5 szklanek gotowego lukru.
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzić 250 ml wody (musi być lodowata). Do dużej miski lub misy robota wsypać mieszankę, dolać lodowatą wodę. Mieszać mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Zeskrobać masę z brzegów i dna miski, najlepiej przy pomocy silikonowej szpatuły.
Miksować przez kolejne 4-6 minut na średnich obrotach lub do momentu aż masa będzie sztywna.
Po wyjęciu mieszadła powinien zostać sztywny ślad, jak np. na pianie z białek lub bitej śmietanie.
Barwienie: najlepiej zabarwić od razu odpowiednią ilość lukru, ponieważ ponowne uzyskanie takiego samego odcienia może być trudne. Używając wykałaczki dodawaj odpowiednią ilość barwnika Wilton (duży wybór w naszym sklepie), aż do uzyskania pożądanej barwy. Uzyskanie nasyconych lub ciemniejszych kolorów może wymagać użycia większej ilości barwnika.
Przechowywanie:
Lukier można przechowywać w lodówce przez 5 dni, w szczelnym pojemniku. Przed każdym kolejnym użyciem należy lukier ubić starannie.
PACZKI KURIERSKIE WYSYŁAMY CODZIENNIE, POCZTOWE- RAZ W TYGODNIU, WE WTORKI RANO.
PRZY ZAKUPACH ZA MIN. 30 ZŁ - GRATIS CZASOPISMO CIASTA-SPRAWDZONE PRZEPISY.