Krem kokosowy (miazga) 200g KTC
Wygodny w użyciu blok z miazgi kokosowej po dodaniu wody zamienia się w pyszny krem lub mleko kokosowe!
Krem kokosowy
Zawartość opakowania należy przełożyć do naczynia, dodać 45o ml ciepłej przegotowanej wody i mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie przecedzić przez gazę lub gęste sito.
Mleko kokosowe
Postępować jak w przepisie na przygotowanie kremu kokosowego. Na koniec dodac jeszcze dodatkowe 150 ml wody i ponownie przecedzić. Jako dodatek do potraw curry, sosów, deserów i napojów. Świetnie zastępuje mleko krowie. Mleko kokosowe jest dziś jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni ajurwedyjski i azjatyckiej. Jest idealnym składnikiem, który nadaje delikatny kokosowy smak wszelkiego rodzaju potrawom - zarówno słodkim jak i słonym czy pikantnym. Doskonałe także do bezpośredniego spożycia. Warto wiedzieć, że opróc walorów czysto smakowych mleko kokosowe to także bogate źródło aminokwasów oraz witaminy C. Zawiera dobrze przyswajalne białko oraz kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia mleko kokosowe tradycyjnie polecane jest przy takich dolegliwościach jak niedomaganie wątroby, słabe trawienie, spowolniona lub nieregularna praca jelit, podwyższony poziom cholesterolu
Wskazówka:
Krem kokosowy zawiera białko, które podczas procesu gotowania ścina się i oddziela. W niektórych potrawach nie ma to znaczenia, gdy zależy nam, by tak się nie stało mozna dodać trochę mąki kukurydzianej, która zapobiegnie ścinaniu się białka. Najlepiej jest jednak dodawać krem do potraw już w stanie wrzenia.
Praktyczny blok kokosowy pozwoli w każdej chwili uzyskać mleczko lub krem z kokosa!
|
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
|
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje
|
|
|