Krem do rąk z mlekiem klaczy – MEURA
50 ml
Krem do codziennej pielęgnacji skóry dłoni.
Dzieki naturalnym składnikom z mleka klaczy odżywia spierzchnięte ręce, dostarcza w głąb skóry dawkę witamin. Działa również antybakteryjnie. Po wsmarowaniu skóra staje się miękka i gładka.
Krem nakładać zawsze po umyciu dłoni.
Posiada 20% mleka klaczy
Mleko klaczy pozyskiwane jest od samic koni od momentu, gdy źrebię potrafi już samodzielnie sie odżywiać innym pokarmem niż mleko. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka kobiecego. Jest ono typu albuminowego, w odróżnieniu od krowiego, które zaliczane jest do kategorii mlek kazeinowych. Kazeina jest białkiem, które jest powszechnym alergenem, jest ciężkostrawne. Albuminy pełnią kluczową rolę w utrzymaniu ciśnienia onkotycznego niezbędnego do zachowania prawidłowych proporcji między ilością wody zawartą we krwi a ilością wody w płynach tkankowych. Rolą albumin jest także działanie buforujące pH, transport niektórych hormonów, leków, kwasów tłuszczowych i barwników żółciowych oraz wiązanie i transport dwutlenku węgla. Naruszenie poziomu albumin w osoczu zakłóca wszystkie procesy związane z filtracją i przenikaniem wody przez ściany naczyń krwionośnych, takie jak powstawanie moczu, płynu zewnątrzkomórkowego i chłonki.Albuminy wykorzystywane są często przy leczeniu oparzeń. Bogate jest również w globuliny, które stanowią istotny składnik cytoplazmy wszystkich komórek oraz immunoglobuliny.
Zawarta w tym mleku laktoferryna posiada właściwości antybakteryjne . Jako mechanizm wrodzonej odporności bazuje na wysokim powinowactwie laktoferyny do żelaza, jego wyłapywaniu i blokowaniu dostępności dla bakterii.Trawienie enzymatyczne laktoferyny prowadzi do otrzymania peptydu-laktoferyny o silniejszych właściwościach przeciwbakteryjnych niż białko natywne. Laktoferyna posiada właściwości immunomodulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworow. Potrafi więc wspomagać odporność organizmu a także skóry, stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, w kosmetykach. Liczne badania udowadniają również pozywtywny wpływ laktoferyny zawartej w mleku klaczy jako element wspomagający leczenie trądziku. Kolejnymi ważnymi białkami znajdującymi się w tym mleku są lizozymy, wywierają one działanie przeciwbakteryjne poprzez destrukcyjny wpływ na ścianę komórkową bakterii. Działanie lizozymu polega na rozrywaniu wiązań glikozydowych pomiędzy cząsteczkami kwasu N-acetylomuraminowego (NAM) i N-acetyloglukozaminą (NAG).
INCI: Aqua, Cyclopentansiloxane, Glyceryl Stearate, Ethylhexyl Stearate, Cetearyl Alkohol, Propylene Glycol, Decyl Oleate, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Glycerin, Ceteareth-20, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Milk Protein, Sodium Hyaluronate, Tocopheryl Acetate, Ceteareth-12, Cetyl Palmitate, Carbomer, Phenoxyetanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Triethanolamine, Benzyl Salicylate, Coumarin, Butylphenyl, Methylpropional, Linalool, Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene, Carboxyaldehyde, Alpha-Metyl-Ionone, Benzyl Benzoate, Limonene, Parfum.