KRANOWY GENERATOR WODY OZONOWEJ TO SYSTEM WYTWARZANIA OZONU PRZY WYKORZYSTANIU WODY KOMUNALNEJ
Właściwości:
- łatwo może być podłączony do kranu z wodą bez potrzeby użycia narzędzi i nie generuje kosztów związanych z eksploatacją
- jest układem o najbardziej zwartej – kompaktowej konstrukcji
- jest ekonomiczny i ekologiczny
- eliminuje bakterie chorobotwórcze i wirusy
- posiada wewnętrzny układ generujący energię
Zintegrowany układ generujący energię czyni zbędnym podłączanie do jakichkolwiek zewnętrznych źródeł zasilania, także baterii. Układ wytwarza “własną” energię elektryczną wykorzystując ciśnienie przepływającej wody.
WIADOMOŚCI OGÓLNE:
Kranowy generator wody ozonowej jest układem o najbardziej zwartej – kompaktowej konstrukcji.
Charakterystyka ozonatora
|
Rozmiary
|
szerokość106 x długość130 x wysokość70 mm
|
Wydajność wytwarzania ozonu
|
70mg w ciągu godziny
|
Stężenie ozonu
|
0,3-0,7 ppm * 1
|
Minimalne (wymagane) ciśnienie wody bieżącej
|
0,20 MPa
|
Masa netto
|
305 g
|
Moc generatora
|
max. 2W
|
*1: Stężenie ozonu jest oznaczane aparatem EZ-10W, dostarczanym przez firmę amerykańską.
Układ generujący energię
Zintegrowany układ generujący energię czyni zbędnym podłączanie jakichkolwiek zewnętrznych źródeł zasilania, także wykorzystywanie baterii. Układ wytwarza “własną” energię elektryczną wykorzystując ciśnienie przepływającej wody.
Ozon w postaci gazowej, jest wytwarzany z tlenu atmosferycznego poprzez elektryczne wyładowanie przy wysokim napięciu; następnie jest rozpuszczany w wodzie pod zwiększonym ciśnieniem.
Kranowy ozonator wody jest zdolny do wytworzenia ozonu w ilości do 70 mg w ciągu godziny, w zależności od ciśnienia przepływającej wody.
Stężenie ozonu w wodzie ozonowanej zawiera się w zakresie od 0,3 do 0,7 mg/l, przy ciśnieniu wody mieszczącym się w przedziale 0,2 MPa do 0,5 MPa
Tabela 1 Analiza wody
Parametr
|
Wartość oznaczona
|
Wynik według normy
|
Bakterie, ogółem
|
poniżej 100/ml
|
poniżej 100 kolonii/ml
|
Obecność bakterii typu Escherichia coli
|
nieobecne
|
nieobecne
|
Azot azotynowy
|
2,7 mg/l
|
poniżej 10 mg/l
|
Jony chlorkowe
|
7,1 mg/l
|
poniżej 200 mg/l
|
Całkowity węgiel organiczny (TOC)
|
0,5 mg/l
|
poniżej 5 mg/l
|
pH
|
7,2
|
5,8 - 8,6
|
Smak
|
Typowy, Brak zmian wyczuwalnych
|
Typowy, Brak zmian wyczuwalnych
|
Zapach
|
Typowy, Brak zmian wyczuwalnych
|
Typowy, Brak zmian wyczuwalnych
|
Barwa
|
0,5
|
poniżej 5
|
Zmętnienie
|
0,1
|
poniżej 2
|
Wapń, magnez itp.
|
90 mg/l
|
poniżej 300 mg/l
|
Żelazo
|
0,1 mg/l
|
poniżej 0,3 mg/l
|
Chlor resztkowy
|
0,4 mg/l
|
Nie określono
|
Trzy różne rodzaje bakterii (jak podano poniżej) hodowano w środowisku typowego bulionu w temperaturze
35 stopni C przez 18 godzin, a następnie wstrzykiwano do czystej, wysterylizowanej wody.
Tabela 2: Analiza mikrobiologiczna wody ozonowanej po odwirowaniu (przybliżone stężenie bakterii: 106 komórek/ml.)
- Escherichia coli IFO 3972 - Staphylococcus aureus IFO 12732 - Escherichia coli IID 959
Próbki wody zostały pobrane z ozonizatora do 3 wysterylizowanych butelek, każda o pojemności 1litra - po uprzednim, ciągłym spuszczaniu wody (z ozonizatora ) przez 3 minuty. Do każdej butelki wstrzyknięto odrębnie po 1 ml wyżej roztworu zawierającego wymieniony szczep bakterii. Po wstrzyknięciu z każdej butelki pobierano po 10 ml próbki w odstępie odpowiednio 1, 3 oraz 5 minut.
Przed przystąpieniem do analizy numerycznej, próbki przebywały w środowisku agaru w temperaturze 35 stopni C przez 48 godzin. Celem porównania, w analogiczny sposób przygotowano próbki z użyciem czystej, wysterylizowanej wody.
Parametr
|
0 Min
|
1 Min
|
3 Min
|
5 Min
|
Escherichia coli IFO 3972
|
Woda ozonowana
|
-
|
nw*
|
nw*
|
nw*
|
Woda czysta
|
3,8 x 104
|
-
|
-
|
6,5 x 10 4
|
Staphylococcus aureus IFO 12732
|
Woda ozonowana
|
-
|
nw*
|
nw*
|
nw*
|
Woda czysta
|
1,1 x 105
|
-
|
-
|
9,2 x 10 4
|
Escherichia coli IID 959
|
Woda ozonowana
|
-
|
nw*
|
nw*
|
nw*
|
Woda czysta
|
7,0 x 104
|
-
|
-
|
5,5 x 10 4
|
* nw - ilości niewykrywalne
|