Ważne
Każdy udział w licytacji lub dokonanie zakupu przez Kup teraz jest wiążące.
Prosimy o przemyślane zakupy i o zapoznanie się z regulaminem. Udział w aukcji oznacza bowiem jego pełną akceptację!
Uprzejmie informujemy, że wysyłki są realizowane w momencie zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.
Sprawdź nasze komentarze
O nas:
Nie jesteśmy z wykształcenia historykami sztuki, dla nas nie ma znaczenia forma, ale treść dzieła. Przypuszczam, że dlatego do tej pory nikt nie wydał reprintu Albumu Napoleona Ordy, bo mówi się o nim, że jest niepoprawny artystycznie, że nie trzyma perspektywy, kształtów etc. Dla nas ważne jest co innego, to co czujemy, patrząc na tą architekturę. Czujemy piękno tych budowli, niepowtarzalną atmosferę, dumę narodową, patriotyzm, my czujemy te obrazy i forma jest dla nas sprawą drugorzędną.
Wspólnie wyszukujemy pozycji, które budzą nasze zainteresowanie i zachwyt. Obecnie nawiązuję kontakty z kolekcjonerami, bibliofilami, którzy w swych kolekcjach mają same perełki, a ja mam zamiar je wszystkie wydać. Jest tyle do zrobienia?
Dane kontaktowe:
Graf_ika ul. Hoża 7/48 00-528 Warszawa
tel. kom. 660 [zasłonięte] 919
Numer Rachunku bankowego:
83 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 016568
|
Andrzej Różycki
Krakowskie Wyroby Wędliniarskie
praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin
Nakładem Autora - Kraków 1926
206 stron przepisów na wyborne wędliny
?W dniu 28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii Mięso świeże oraz produkty mięsne: "Kiełbasa Lisiecka". W publikacji wydanej w 1926 r. pt. ?Krakowskie wyroby wędliniarskie ? praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin? autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego napisano, że ??Sposób wyrabiania wędlin krakowskich ma swoją wyrobioną markę dzięki dobroci, czego dowodem jest to, że przed wojną 70% wędlin produkowanych w Krakowie w sposób przeze mnie podany szło na zaopatrzenie miast byłej Austrii i zagranicę?. Autor w rozdziale ?Krakowskie kiełbasy krajane? podaje przepisy i wymienia szereg kiełbas, wśród których wyróżnia m.in. krakowską grubo krajaną kiełbasę, kiełbasę krajaną na sposób domowy, krakowskie kiełbasy siekane. To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami. Z ustnych przekazów wiadomo, iż Metropolita Krakowski książę Adam Sapieha również wysoko sobie cenił kiełbasę lisiecką, podobnie jak jego późniejszy następca kardynał Karol Wojtyła, który zawsze jej kosztował podczas swoich pobytów w parafii lisieckiej?.
W książce m.in.: wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska; kiełbasa krajana wiejska do gotowania; krakowskie kiełbasy siekane; kiełbasy siekane z mięsa wołowego; kiełbasy siekane do wysuszenia na sposób domowy; kiełbasy siekane do gotowania; kiełbasa siekana wiejska; kiełbasa siekana wiejska do gotowania; kiełbasa polędwicowa; kiełbasa tyrolska; kiełbasa paryska; kabanosy; kabanosy grubo siekane debreczyńskie; debreczyńskie oryginalne salami węgierskie; kiełbaski; sardelki i kiełbasa sardelowa; sardelki warszawskie z mięsem wołowem; sardelki warszawskie z mięsa wieprzowego; klops (zając pasztetowy); szynka westfalska do jedzenia na surowo; słonina paprykowana; słonina do chleba; boczek pieczony; boczek zwijany; polędwica pieczona; polędwica myśliwska; polędwice łososiowe; polędwica łososiowa paryska; sztufada; rolady; rolada z prosiaka; rolada wołowa zwijana; główka wieprzowa faszerowana; pasztet; pasztet z dziczyzny; pasztet z młodego prosiaka; wieprzowa przednia szynka pieczona; szynka wołowa; szynka wieprzowa zwijana; cielęcina wieprzowa zwijana; baranina pieczona zwijana; auspik; urządzanie wędzarni; wędzenie kiełbas; wędzenie kiełbas krajanych z mięsa niemarynowanego; wędzenie kiełbasek; wędzenie kabanosów; wędzenie debreczyńskich i wiele wiele innych.
Oprawa twarda, szyta, zadrukowana wyklejka. Format 210/150. 206 stron.
|