Krążenie Miłorząb japoński suszone liście 100g
Opis
Miłorząb jest gatunkiem odpornym na negatywny wpływ środowiska, wyjątkowo wytrzymałym i długowiecznym. W medycynie Dalekiego Wschodu od wieków liści miłorzębu używano w leczeniu kaszlu, astmy oskrzelowej oraz chorób płuc i serca. W Europie miłorząb nie był uważany za roślinę leczniczą. Dopiero w drugiej połowie XIX w. miłorząb stał się celem ogromnego zainteresowania naukowców i przemysłu farmaceutycznego po potwierdzeniu, że wyciągi z liści miłorzębu mogą być pomocne w leczeniu krążenia obwodowego krwi. Obecnie wiemy, że wyciągi z liści miłorzębu wykazują wielokierunkowe działanie. Rozszerzają obwodowe naczynia krwionośne, zmniejszają lepkość krwi, usprawniają krążenie obwodowe, zwłaszcza mózgowe i w kończynach dolnych. Wykazują działania ochronne na układ nerwowy spowalniając proces starzenia się tkanki nerwowej, co objawia się poprawą pamięci u ludzi w starszym wieku. Miłorząb używany jest również w leczeniu miażdżycy, cukrzycy i chorób po zawałach mózgowych. Ponadto w leczeniu chorób naczyń krwionośnych, takich jak zapalenie naczyń, w leczeniu zaburzeń neurologicznych, jak nerwice naczyniowe i pourazowe oraz zaburzeń degeneracyjnych związanych ze starczym otępieniem umysłowym, choroby Alzheimera, zapalenia nerwów wzrokowych.
Zawiera związki chemiczne:
bilobalid, glikozydy (kwercetyna i kemferol), izoramnetyna, kwasy ginkgolillowe, laktony terpenowe (ginkgolidy A, B, i C)
Działanie:
- zwiększa krążenie krwi w obrębie mózgu i kończyn dolnych
- pomaga w leczeniu utraty pamięci towarzyszącej chorobie Alzheimera
- leczy utratę koncentracji i osłabienia emocjonalnego u ludzi starszych
Przypuszczalne działanie:
- może leczyć szum w uszach i zawroty głowy
- może ograniczać pogarszanie wzroku towarzyszące starzeniu się
- może zmniejszać objawy towarzyszące chorobie Raynauda
- może leczyć schorzenia naczyń obwodowych
Masa netto: 100g
Propozycja podania:
Parzyć jak zioła - jedną łyżkę pokruszonych, suszonych liści zalać 0,5 litra wrzącej wody. Pić dwa razy dziennie. Można mieszać z miodem, innymi ziołami, herbatą, hibiskusem, owocem dzikiej róży owocem głogu. Można zrobić nalewkę alkoholową - 50 gram liści zalać pół litra wódki. Odcedzić po 2 tygodniach - pić łyżkę stołową raz dziennie